DF's sundhedsordfører får massiv kritik i HPV-sag

Skrevet af admin

08/12/2015

Dagens topnyheder

Selv om der ifølge den fælleseuropæiske lægemiddelmyndighed (EMA) ikke kan findes dokumentation for, at HPV-vaccinen giver flere og mere alvorlige bivirkninger end forventet, sår Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), fortsat tvivl om vaccinens sikkerhed.

Men det er groft uansvarligt og kan få konsekvenser for unge kvinders sikkerhed, lyder den barske kritik fra Danske Patienter, Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danske Regioner, skriver Altinget.

Antallet af vaccinerede piger har en direkte sammenhæng med antallet af kræfttilfælde. Derfor vil flere få livmoderhalskræft, hvis antallet af vaccinerede falder, siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, til Altinget.

Han har ikke før rettet kritik af en konkret folketingspolitiker.

- Men det er også sjældent, at man ser en magtfuld og profileret politiker sprede usikkerhed om en vaccine, som forskellige myndigheder samstemmende har vurderet til at være sikker, siger Andreas Rudkjøbing.

Lægeforeningens formand og de andre organisationer pointerer, at Liselott Blixt har et stort ansvar, når hun i medierne udtaler sig som formand for Folketingets Sundhedsudvalg og som sundhedsordfører for Folketingets næststørste parti.

Kræftens Bekæmpelse har anslået, at HPV-vaccinen årligt kan forhindre 60 af de 100 dødsfald, som skyldes livmoderhalskræft. Men de seneste år er andelen af vaccinerede kvinder i målgruppen faldet.

Det skyldes ifølge Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen formentlig det store fokus på vaccinens mulige alvorlige bivirkninger.

Liselott Blixt afviser dog kritikken.

- Jeg er ikke medansvarlig for det. Det er ikke det store fokus på risikoen for bivirkninger, der bærer skylden. Det gør til gengæld de organisationer, der ikke tager bekymringerne alvorligt og sørger for at tingene bliver undersøgt til bunds, siger DF-ordføreren.

/ritzau/