DI: Flygtninge kan gøre rent eller ordne haver

Skrevet af admin

02/01/2016
Foto: Polfoto/Ditte Valente

Dagens topnyheder

Når flygtninge skal i job, kan det blandt andet ske ved at skabe nye job inden for rengøring og andet manuelt arbejde. Det mener Dansk Industri, der gerne vil hjælpe statsminister Lars Løkke Rasmussen med målet om at få flere flygtninge i arbejde.

Målet meldte statsministeren ud i sin nytårstale, hvor han fortalte, at Danmark skal blive "markant bedre til at få flygtninge med i arbejdsfællesskabet". Et af de store problemer er dog, at en del af flygtningene er ufaglærte og ikke kan sproget.

Ufaglært arbejde er blevet sværere at få, da det danske arbejdsmarked i højere grad efterspørger uddannet og faglært personale.

- Der er mange virksomheder, der ikke efterspørger særligt mange ufaglærte. Så det gælder om at finde de steder, hvor der er behov for ufaglært arbejdskraft. Dem er der trods alt stadigt mange af, siger underdirektør i Dansk Industri Steen Nielsen og fortsætter:

- Det er specielt inden for serviceområderne, så som rengøring, transport, detailhandel og restauration.

Dansk Industri mener også, at der er et helt tredje sted, hvor flygtninge kan finde beskæftigelse. Nemlig praktisk arbejde for private danskere.

- Der er et uopdyrket arbejdsmarked i den forstand, at det jo godt kan være, at nogle af disse flygtninge, der har svage kompetencer, kan hjælpe til i forbindelse med servicejob rettet mod private husholdninger, siger Steen Nielsen og fortsætter:

- Det kan være rengøring eller hjælp til haven. I dag bliver de opgaver ikke løst med fremmed hjælp, men det marked kunne man godt opdyrke.

Steen Nielsen og DI så gerne, at man mindskede de administrative opgaver, det indebærer for private at hyre hjælp til huset samt gjorde det lettere for flygtninge at blive selvstændige.

- Det kunne bidraget til løsningen på dette her problem, siger Steen Nielsen.

/ritzau/