DI: Kommuner kan spare fire milliarder på flere udbud

Skrevet af admin

17/02/2014

Mest læste i dag

Der er milliarder af kroner at spare i det offentlige, hvis især kommunerne får langt flere opgaver ud over rampen i udbud til private virksomheder, lyder det fra DI.

- Når offentlige opgaver bliver lagt ud i fri konkurrence, får man svaret på, hvem der kan løse opgaven bedst og billigst. Derfor er konkurrence afgørende for produktiviteten i kommuner, regioner og staten, siger direktør Tine Roed, DI, i en pressemeddelelse.

Dermed er DI helt i tråd med regeringens Produktivitetskommission, der mandag offentliggjorde sit seneste bud på, hvordan pengene skal række længere i det offentlige.

Det skal ifølge kommissionen ske ved, at langt flere offentlige opgaver end i dag sendes i udbud.

I 2012 blev kun en fjerdedel af opgaver for i alt 385 milliarder kroner sendt i udbud, og mens kommissionen slår fast, at det er vanskeligt at sætte tal på gevinsterne ved flere udbud, så har DI regnet sig frem til, at kommunerne kan spare milliarder af kroner.

En beregning fra DI viser, at de 10 kommuner med flest opgaver i udbud er nået op på at lægge i gennemsnit 37,5 procent af de egnede opgaver ud i fri konkurrence.

Regnestykket lyder, at det vil frigøre 4,1 milliarder kroner hvert år på de kommunale budgetter, hvis alle kommunerne sender lige så mange opgaver i udbud. Landsgennemsnittet ligger i dag på 25,4 procent.

Samlet kan der hentes en gevinst i kommuner, regioner og staten på 4,7 milliarder kroner, uden at DI mener, at det vil gå ud over kvaliteten af ydelserne.

- De markante forskelle viser, at der er et stort potentiale, og at kommunerne over en bred kam vil kunne få meget ud af at kigge hinanden over skuldrene og samarbejde. De gode erfaringer ligger der allerede, siger Tine Roed.

Produktivitetskommissionen foreslår også, at der gøres op med barrierer i loven for at bringe flere opgaver i konkurrence.

- Det arbejde bør Folketinget tage fat på hurtigst muligt, så det ikke er lovgivningen, der bremser en ambitiøs brug af konkurrence, siger Tine Roed.

/ritzau/