DI: Kostråd er langt fra danskerne

Dansk Industri ser med stor skepsis på de nye kostråd, som Fødevarestyrelsen i dag præsenterede.

Sammen med Dansk Fødevareinstitut på DTU og fødevareminister, Karen Hækkerup (S), fik danskerne tirsdag 10 nye og opdaterede spisevejledninger.

Men på trods af ministerens udtalelse om, at kostråd til hverdagens forbruger ikke skal være tung og utilgængelig, mener chefkonsulent i DI Fødevarer, Mette Peetz-Schou, at kostrådene stadig ikke rammer den gængse fødevareforbruger.

- Kostrådene er et ideal for de mest sundhedsinteresserede, men langt fra de kostvaner de fleste af danskerne har. Derfor er det helt centralt, at rådene møder os i øjenhøjde. Det har vi stadig til gode at se, siger hun.

En af de markante ændringer i kostrådene er, at man for første gang anfører en afmålt mængde af kød. Det anbefales, at man maksimalt indtager 500 gram magert okse, kalv, lam eller svin per uge.

- Rådet om at begrænse indtaget af kød er problematisk, især for kvinder fordi det typisk er dem der er bedst til at spise efter kostrådene. For eksempel er D-vitaminmangel udbredt i den danske befolkning.

Såfremt de 10 kostråd følges, kan man ifølge Fødevarestyrelsen mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kræft, type 2-diabetes, og at flere og flere bliver overvægtige eller svært overvægtige.

Men Mette Peetz-Schou efterspørger belysningen af mere konkrete mangler i danskernes ernæring.

- Derfor er det dybt problematisk, at kostrådene ignorerer den kendsgerning og de udfordringer, der ligger i at sikre et tilstrækkeligt indtag af vitaminer og mineraler. Det er ikke nok bare at skrive, at vi skal spise mere fisk, siger hun.

Det er otte år siden, at danskerne sidst fik nye kostråd.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip