DI kræver gennemgribende reform af ungdomsuddannelserne

»Reformen er blot ét skridt på vejen. Det er et vigtigt skridt, men der skal meget mere radikale midler til: Ungdomsuddannelsessystemet skal simpelthen reformeres grundlæggende. Vi skal tage det bedste fra det eksisterende, men vi skal gennemgribende gentænke det. Det haster her og nu«, siger Karsten Dybvad. Han frygter lappeløsninger, når regeringen om kort tid fremlægger sit udspil til en reform af erhvervsuddannelserne.

Karsten Dybvad vil på Dansk Industris topmøde tirsdag i København præsentere flere forslag til, hvad regeringen bør gøre for at sikre, at ungdomsuddannelserne fremover leverer den arbejdskraft, som der er brug for.

18 procent af de unge, der forlader 9. og 10. klasse i dag, vælger en erhvervsuddannelse, mens de gymnasiale uddannelser suger 73 procent af de unge til sig.

»Erhvervsuddannelserne er kommet til at virke som fejeblad, der skulle feje de sidste op. Hvad er det, der gør, at vi tror, at vi kan have et velfungerende samfund og have en produktionssektor uden at have dygtige faglærte? Det er det, jeg ikke forstår«, siger Dybvad.

DI foreslår blandt andet et fælles grundforløb efter folkeskolen for alle – lige fra de kommende håndværkere til de almene studenter.

»Altså, et samlet campusmiljø for alle, hvor der er mulighed for først at prøve ting af og derefter arbejde sig i enten en praktisk retning eller i den mere boglige retning«, lyder det fra DI’s direktør.

Han ønsker dog ikke på nuværende tidspunkt at uddybe formen og varigheden af et eventuelt nyt fælles grundforløb.

Socialdemokraternes undervisningsordfører, Ane Halsboe-Jørgensen (S), er ikke begejstret for DIs udspil.

»Jeg deler ikke DI’s opfattelse af, at man skal køre vores uddannelsessystem over med en bulldozer, for at man kan få det på rette spor. Man kan godt blive lidt træt af folk, der synes, vi skal lave ting om, allerede inden blækket er tørt på det, vi lige har lavet om«, siger hun til Politiken.

Dagens Gossip