Diætisten: Sådan optimerer du selv dit stofskifte

Stofskiftet har nemlig betydning for ret mange ting i din krop. Se her, hvordan du selv kan optimere dit stofskifte.

- Slås du med træthed, forstoppelse og måske depression eller med smerter, kuldskærhed og tendens til overvægt, uanset hvor lidt eller hvor sundt du spiser? Måske har du følelsen af at køre på halv kraft. Så har du måske problemer med stofskiftet, fortæller klinisk diætist Tine Grandjean til Oestrogen.dk, og fortsætter:

- Lavt stofskifte er f.eks. en overset lidelse. Man mener, at end ikke halvdelen af de ramte får den rette diagnose. I stedet behandles de måske med antidepressiver, fordøjelses-fremmere og smertedæmpende eller antiinflammatorisk medicin.

Det kan du selv gøre ved dit stofskifte

Problemer med stofskiftet kan bunde i mange ting – ikke mindst ernæringen – og hvor vejen til en diagnose kan være svær og ufremkommelige på grund af de mange faktorer, der kan spille ind, så er der faktisk nogle meget konkrete områder, hvor du selv kan sætte ind og optimere det stofskifte, du nu engang har.

Har du skjulte vaner, der spænder ben for dig vægttab? Test dig selv på Oestrogen.dk:

Tine Grandjeans seks gode råd lyder:

1. Masser af næringsstoffer. Rødbeder, spinat, avocado, broccoli, græskar og øvrige kulørte grøntsager, urter, nødder, fisk (meget få rovfisk), og andre kødtyper samt mandler og kerner er alle fødevare som på hver sin måde stabiliserer blodsukkeret, dæmper inflammation (immunforsvaret) og tilfører vigtige næringsstoffer.

2. Tilstrækkelig søvn kan synes banalt, men det er altså et område som hos de fleste kan blive bedre. I søvnen foregår mange vigtige processer. At undvære den har betydning for vores hormonbalance, energi, overskud samt mentale og fysiske formåen.

3. Toiletbesøg dagligt. Hvis det ikke er muligt og du ikke kan finde en løsning som virker, så bør du søge hjælp.

4. Der er set sammenhæng mellem gluten og stofskifteproblemer samt autoimmune lidelser, så måske skal du undersøge om gluten er et problem for dig. Det kan være en fordel at kålfamilien kun spises i mindre mængde og helst i dampet form. Det skyldes nogle stoffer i kål som hæmmer produktionen af det aktive stofskiftehormon.

Mangler du D-vitamin? Læs om symptomerne samt hvor meget, du må indtage på Oestrogen.dk:

5. Motion kan forbedre stofskiftet ligesom det opbygger muskelmasse, sænker stress, øger blodcirkulationen - så næring transporteres helt ud i de yderste kar. Motion kan også hjælpe fordøjelsen på vej så miljøet i tarmen bliver sundere.

6. Endelig er der meditation som kan afhjælpe stress, dæmpe kortisol og medvirke til mere ro og bedre søvn.

Malene Fich Weischer, Oestrogen.dk/Newsdesk Aller Media

Dagens Gossip