DIF-formand om matchfixing: Kan blive et kæmpe problem

Skrevet af admin

30/09/2014

Dagens topnyheder

Hvis ikke man fra alle instanser gør en massiv indsats for at stoppe matchfixing, kan det blive et problem af kolossale dimensioner. Det mener Danmarks Idrætsforbunds formand, Niels Nygaard.

Han var med, da kulturminister Marianne Jelved (R) tirsdag lancerede et nyt dansk tiltag i kampen mod fixede sportsresultater på et pressemøde i Brøndby.

Kulturministeren præsenterede en rapport, som regeringen, idrættens verden og spiludbyderne har lavet i fællesskab. Samtidig lancerede hun en ny arbejdsgruppe, som sammen skal koordinere den danske indsats på området.

- Hvis matchfixing får lov at udvikle sig, så står vi indenfor idrætten med et kæmpeproblem, som i den grad vil angribe vores troværdighed og lysten til at følge idrætten både nationalt og internationalt, siger Niels Nygaard.

I Danmark har man noteret sig seks sager med matchfixing, eller det, som får benævnelsen "anden uetisk adfærd."

Internationalt stammer de fleste sager fra Asien, hvor store spillesyndikater lokker idrætsfolkene med masser af penge for deres ulovlige handlinger.

DIF-formanden mener, at problemet også hurtigt kan vise sig at være et samfundsmæssigt problem.

- Alt tyder på, at det her er en form for økonomisk kriminalitet, som kan være meget alvorlig og dybtgående. Dermed er den jo også et samfundsmæssigt problem, mener DIF-chefen.

Danmarks Idrætsforbund har i arbejdsgruppen blandt andet gjort opmærksom på, at man i idrætten mener, at live-betting, det såkaldte spot-betting, hvor spillerne nu og her kan sætte penge på en udvikling, kan være farligt.

- Hvis det bliver misbrugt, kan det føre til mere matchfixing. Risikoen er dog, at hvis man forbyder det, risikerer vi, at spillerne går til ulovlige selskaber, og det ønsker vi heller ikke. Derfor er det vigtigt, at vi ser på, hvad der er mest hensigtsmæssigt, siger Niels Nygaard.

Han noterer sig i øvrigt, at Danmark som et af få lande har vedtaget et regulativ, som dækker al idræt i landet. De fleste øvrige lande koncentrerer sig kun om fodbold og nogle få andre idrætsgrene.

- Vores model vil komme til at danne skole, siger han.

/ritzau/