DIF til kamp mod matchfixing

Idrætten blæser nu til kamp mod matchfixing og andre uvaner fra sportens skyggeside. Danmarks Idræts-Forbund (DIF) opretter derfor en særlig enhed, et såkaldt matchfixingsekretariat, der efter planen skal godkendes og vedtages på forbundets årsmøde på lørdag.

Specialenheden skal undersøge og forberede sager om matchfixing, og alle under Danmarks Idræts-Forbund har pligt til at slå alarm over for enheden, hvis de har viden om matchfixing.

- Det handler om at beskytte sportens værdier i en tid, hvor de er under pres af både kommercielle og kriminelle interesser, siger Jesper Frigast Larsen, elitechef i DIF og tovholder for arbejdet i det nye sekretariat.

Indtil videre har kongerigets eneste sag om matchfixing fundet sted i fodboldens verden. Her fik den tidligere FC Vestsjælland-spiller Kristoffer Wichmann karantæne for at have spillet på egne kampe. En forseelse han senere har indrømmet.

Hos DIF prøver man at komme udviklingen i forkøbet, inden den første matchfixing sag uden for fodbolden tager systemet med bukserne nede.

- Vi har ikke set sager i andre idrætsgrene endnu. Men risikoen er der i stort set alle idrætsgrene, hvor der bliver spillet på et resultat eller en form for afgørelse. Derfor samler vi indsatsen et sted. Lige som vi gjorde på dopingområdet for mange år siden, gør vi det samme her, så de enkelte forbund ikke selv skal overvåge den del også. Vi laver en fælles funktion for alle dem, der er under vores paraply, forklarer Jesper Frigast Larsen.

Dansk Boldspil-Union er indtil videre det eneste specialforbund, der selv har haft økonomiske muskler nok til at løfte en særlig indsats mod matchfixingen. For to år siden ansatte fodboldforbundet en sikkerhedschef med en baggrund i Rigspolitiet. Det er ham, der har arbejdet med Wichmann-sagen.

- DBU kan eksempelvis ikke telefonaflytte og indhente bankoplysninger, som politiet har mulighed for. Men jeg har en efterforskningsmæssig baggrund fra politiet og dermed også nogle teknikker, jeg kan bruge i mit arbejde, siger Henrik Kjær Jensen, sikkerhedschef i DBU, til nyhedsbrevet DIF Opinion, der i dag skriver om idrættens udfordringer med efterforskninger.

Her kommer det også frem, at Anti Doping Danmark (ADD) har fået en ekstra pose penge fra Kulturministeriet til Michael Rasmussen-sagen, der blev en bekostelig affære. Michael Rasmussen indrømmede tidligere på året at have brugt doping i sin aktive karriere. I den forbindelse lagde han alle kortene på bordet over for myndighederne.

Derfor lejede ADD-folkene diskrete lokaler og fløj eksperter fra USA og Holland til København for at hjælpe til. Siden er afhøringerne af andre personer fortsat i både ind- og udland. Et stykke arbejde, der har udløst en ekstra bevilling på 97.000 kr. skriver DIF-epinion.

Det er arbejdsmetoder, som det nye matchfixingsekretariat vil lade sig inspirere af, fortæller Jesper Frigast Larsen.

- Vi har ikke de samme metoder til rådighed som politiet. Men vi kan kalde folk ind til at afgive en forklaring med krav om, at de skal tale sandt. Hvis ikke de gør det, kan de få en sag på halsen. På den måde kan vi måske få opklaret de ting, der opstår, lyder det.

Ud over det nye sekretariat omfatter DIF’s indsats mod matchfixing også et matchfixingnævn, der skal afgøre sagerne. Afgjorte sager kan appelleres til DIF’s appeludvalg.

Dagens Gossip