Digitale møder kan spare skattekroner i stor stil

En ny rapport fra KMD Analyse viser, at de administrative medarbejdere i landets kommuner holder møder for cirka 6,4 milliarder om året. Analysen peger på tre indsatsområder inden for mødeeffektivisering – reduceret transporttid, bedre mødeledelse samt effektivisering gennem mere selektiv mødedeltagelse.

Kan kommunerne på landsplan effektivisere deres møder svarende til en indsats på eksempelvis ti procent for hvert af de tre områder, vil de ifølge KMD kunne høste en gevinst på op til 640 millioner kroner årligt. Hvis indsatsen hæves til 20 procent for hvert af de tre områder, beløber effektiviseringen sig til cirka 1,3 milliarder kroner på landsplan.

»Spørgsmålet er ikke, om kommunerne skal holde møder eller ej. Det er ingen tvivl om, at møder er et centralt og vigtigt element i det at have en effektiv forvaltning med videndeling og strømlinede beslutningsprocesser. Men hvordan man afholder møder synes at være oplagt, at flere i den kommunale sektor får kigget på,« siger Morten Langager, kommunikationsdirektør i KMD, i en pressemeddelelse.

KMD Analyse har beregnet, hvad de forskellige kanaler som fysiske møder, telefonmøder og digitale møder fra skrivebordet koster. Den gennemsnitlige omkostning ved at holde et digitalt møde ved eget skrivebord er kun halvt så stor som et traditionelt fysisk møde med transport.

»Kommunerne har de sidste par år omlagt henvendelserne fra borgerne til kommunen, så borgerne frem for at dukke fysisk op hos borgerservice skal benytte digitale kanaler i stedet. Arbejdet med de såkaldte kanalstrategier betyder, at kommunerne i sidste ende kan frigive ressourcer. Vores beregninger viser, at det kan være fornuftigt at se på, om den tankegang kan overføres til kommunernes egne interne møder,« siger Morten Langager.

Dagens Gossip