Digitaliseringen presser den danske model på arbejdsmarkedet

Skrevet af admin

18/01/2016

Mest læste i dag

Digitaliseringen kan ende med fundamentalt at ændre forudsætningerne for det arbejdsmarked, vi kender i Danmark.

Hvis ikke fagforeninger og lovgivere griber ind, kan hele den danske model vælte, advarer innovationschef ved Teknologisk Institut Hanne Shapiro, der er medforfatter på en ny rapport kaldet "Future of Jobs" udarbejdet af World Economic Forum.

Presset kommer fra en voksende global tendens til, at selskaber i langt højere grad køber sig til mindre tjenester fra private og deler opgaverne op i stedet for at have fastansatte.

Private konkurrerer så med hinanden om opgaverne i et frit marked over internettet. Opgaverne kan være alt fra projekter på flere måneder til små, ti minutters opgaver.

- Det er det rene wild west, hvor den enkelte opererer som daglejer eller endda timelejer. De har ingen sikkerhed og ingen beskyttelse, siger Hanne Shapiro og fortsætter:

- Der er ingen form for kollektive rammer, så vi risikerer et fantastisk pres på både lønninger, faste kontrakter og sikkerheden for arbejderne. Det gælder alle job og alle sektorer.

Mens tendensen fortsat ikke er så udbredt i Danmark som i eksempelvis Asien og USA, er det nu, der skal handles, mener Hanne Shapiro.

- Toget kører og det er ikke kun et fænomen, der findes i udlandet. Hvis vi skal fortsætte med at bevare en dansk model, så er det nu, vi skal agere, siger hun.

Det er Nanna Højlund, næstformand i LO, helt enig i.

- Vi har et arbejdsmarked med en lang tradition for kollektive aftaler. Så når job, der tidligere var fastansættelser, bliver til freelanceopgaver, vil det få enorm betydning for hele den måde, vores arbejdsmarked fungerer på, siger hun.

Hun er samtidig ikke i tvivl om, at tendensen vil vokse i Danmark. Derfor har LO nu fokus på, hvad det vil betyde.

- Vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi griber det an. Vi er bestemt ikke ude på at forhindre folk i, at stille deres arbejdskraft til rådighed. Men vi må forholde os til konsekvenserne inden det er for sent, siger Nanna Højlund og afslutter:

- Vi er ikke i panik, men vi har arbejdstøjet på. For det er vigtigt, at vi diskutere dette her.

/ritzau/