Dijsselbloem: Grækerne undervurderer gældsproblemet

De første kommentarer til det nye reformforslag, Grækenland tirsdag morgen afleverede til EU-Kommissionen, tyder på, at der stadig kan være langt til enighed om betingelserne, der skal forhindre landet i at gå bankerot.

Samtidig siger den græske premierminister, Alexis Tsipras, at forhandlingerne lige nu er i en "kritisk fase".

Chefen for eurogruppen, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at grækerne "undervurderer gældsproblemernes kompleksitet".

Dijsselbloem siger videre, at der er nødt til at blive gennemført en reform af det græske pensionssystem.

EU-Kommissionen har været meget fåmælt i sine officielle kommentarer til tirsdagens reformforslag, der ifølge flere medier blot fylder tre sider.

- Der cirkulerer forskellige forslag, heriblandt de nye indspil vi modtog i morges, som vi studerer nøje og omhyggeligt, sagde kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, på en pressebriefing i Bruxelles.

Nyhedsbureauet Reuters citerer anonyme EU-kilder for en meget mere pessimistisk melding.

- Det, der er sendt ind, er ikke tilstrækkelig, til at vi kan komme videre i processen, siger én kilde.

En anden siger i sin vurdering, at det indsendte "ifølge min vurdering ikke er tilstrækkeligt og ikke acceptabelt for medlemslandene".

Tsipras skal onsdag drøfte situationen med den tyske forbundskansler og Frankrigs præsident.

På et udvalgsmøde i sit parti, Syriza, siger Tsipras tirsdag, at han ikke forventer et parlamentsvalg før tid, men de aktuelle udfordringer skaber tilsyneladende stigende intern uro.

Tsipras risikerer heftig modstand fra egne rækker, hvis han trækker i land i forhold til de løfter, som Syriza præsenterede før det græske valg tidligere på året.

Syriza har lovet vælgerne, at regeringen ikke vil acceptere långivernes krav om reformer, der koster grækerne dyrt i blandt andet lavere løn og ringere pensionsvilkår.

/ritzau/

Dagens Gossip