Diktator Kims "kæreste kammerat" er omkommet i bilulykke

Skrevet af admin

30/12/2015

Dagens topnyheder

Eksperter advarer om en mulig forværring i forholdet mellem Nord- og Sydkorea, efter at en af Nordkoreas mest indflydelsesrige politikere er omkommet i en trafikulykke.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Kim Yang-gon, toprådgiver for Nordkoreas leder Kim Jong-un, blev tirsdag dræbt i en bilulykke, oplyser landets statslige nyhedsbureau.

Ud over at være et ledende medlem af det kommunistiske parti var Kim Yang-gon ansvarlig for at håndtere relationerne med Sydkorea.

I forbindelse med sidste sommers konflikt mellem de to lande, hvor begge parter raslede med sablerne, blev Kim Yang-gon tilskrevet en stor del af æren for, at stridighederne ikke eskalerede.

En professor ved Universitet for Nordkoreanske Studier i Sydkorea mener, at Kim Yang-gons død kan påvirke forholdet mellem nabolandene.

- Det her vil medføre en negativ indflydelse på de inter-koreanske relationer, siger professor Yang Moo-jin ifølge The Guardian.

- Jeg kan ikke forestille mig nogen, som kan erstatte hans rolle og turde fremsætte politiske idéer og råd til lederen (Kim Jong-un, red.) inden for disse områder, tilføjer professoren.

Synspunktet deles af andre med indsigt i nordkoreansk politik.

Nordkoreas nyhedsbureau, KCNA, beskriver Kim Yang-gon som "den kæreste og mest troværdige våbenkammerat". Hans død er "et stort tab" for partiet og folket, lyder det videre. Han fremhæves også for sin "beundringsværdige loyalitet og kompetence".

I 2007 spillede den trafikdræbte topfigur en ledende rolle i at få stablet et topmøde mellem den nu afdøde nordkoreanske leder, Kim Jong-il, og Sydkoreas daværende præsident, Roh Moo-hyun, på benene.

Kim Yang-gon blev 73 år. Der er ingen oplysninger om det trafikuheld, som tidligt tirsdag morgen kostede ham livet.

Han vil torsdag blive tildelt den sidste ære i form af en statsbegravelse.

/ritzau/