Din gamle mobil er guld værd

En ny rapport fra Miljøstyrelsen har gennemgået en række miljøråd, og hvis alle fulgte dem til punkt og prikke, ville det give en samfundsøkonomisk gevinst på op til 3,65 milliarder kroner årligt.

Hvis hver husholdning i Danmark reducerer sit madspild med 19 kilo, vil det for eksempel give en samfundsøkonomisk gevinst på omkring 1,7 milliarder kroner årligt. Husholdningerne sparer nemlig udgifter til fødevarer, og samfundet sparer unødig forurening og ressourceforbrug.

»Det står nu sort på hvidt, at den enkeltes daglige forbrug og adfærd ikke alene giver et bedre miljø, men også har stor effekt på samfundsøkonomien. Det er et skulderklap til de mange danskere, som i en travl hverdag tænker på miljøet. Og jeg håber, at det vil få endnu flere til at overveje, hvor de kan gøre en forskel,« siger miljøminister Ida Auken (SF) i en pressemeddelelse.

Udover genanvendelse af mobiltelefoner og mindre madspild lyder rådene også på genanvendelse af batterier, ingen sprøjtemidler i haven og støjdæmpende vinduer.

Desuden peger rapporten på, at det også giver gevinst, hvis man sørger for at skille sig ordentligt af med sparepærer, der går i stykker.

Sparepærerne indeholder tungmetallet kviksølv, og Miljøstyrelsen råder derfor til, at man øjeblikkeligt åbner vinduet for at lufte ud, skraber kviksølvsresterne op med et stykke karton og tørrer efter med et stykke vådt køkkenrulle. Derefter skal man lægge resterne i en lufttæt beholder og aflevere dem på genbrugsstationen. I de efterfølgende 14 dage råder styrelsen desuden til, at man jævnligt lufter ud.

Hvis en sparepære går itu og efterfølgende håndteres på denne måde, er det muligt at opnå en samfundsøkonomisk gevinst på 40 øre pr. sparepære frem for, hvis man blot lod kviksølvet fordampe. Hvis tre procent af de markedsførte sparepærer går itu, er det muligt at opnå en samfundsøkonomisk gevinst på omkring 80.000 kroner, konkluderer rapporten.

Det gavner også samfundsøkonomien, hvis vi tænder ordentligt op i brændeovnen, viser rapporten. Hvis der fyres korrekt i alle danske brændeovne, vil den markant mindskede luftforurening således betyde en gevinst på omkring 745 millioner kroner om året.

»Partikelforurening fra brændeovne er et alvorligt sundhedsmæssigt problem. Derfor lancerede vi op til sidste fyringssæson en kampagne for at få flere brændeovnsejere til at følge nogle ret enkle råd om god optænding. Nu har vi med den nye rapport dokumentation for, at der også er god samfundsøkonomi i at følge rådene,« siger Ida Auken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip