Dine tænder kan afsløre, om du har diabetes

Diabetes er en folkesygdom. Omkring 200.000 danskere anslås at have diabetes, uden det er diagnosticeret.

Men sygdommen kan faktisk spores tidligere, hvis man kigger på tænderne. Det oplyser Tandlægeforeningen, som i forbindelse med FN Verdens Diabetes dag sætter fokus på tidlig sporing af sygdommen.

- Tidlig opsporing og behandling af diabetes kan forbedre livskvaliteten og redde liv. Groft sagt halveres risikoen for blodpropper og for tidlig død, hvis diabetes opdages tidligt. Så jo tidligere vi finder diabetespatienterne, og jo mere alvorligt vi tager sygdommen, jo bedre går det dem, forklarer professor Torsten Lauritzen, der er lægefaglig chefrådgiver i Diabetesforeningen.

Tandlægerne kan konkret være med til at opspore diabetes. Den sygdom går nemlig ofte hånd i hånd med paradentose i tænderne.

- Mange har ingen symptomer på diabetes og går derfor ikke til lægen og bliver undersøgt. Til gengæld går de måske til tandlæge, og da mennesker med uopdaget dårligt reguleret diabetes ofte har paradentose, giver det tandlægen en unik mulighed for at hjælpe i opsporingen, forklarer Torsten Lauritzen.

Læs også: To glas sodavand om dagen øger risikoen for hjerteanfald

Også formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, mener, at tandlægerne kan spille en nøglerolle i at konstatere den alvorlige sygdom - som ifølge foreningen koster det danske samfund 86 millioner kroner om dagen.

- Har man en patient med paradentose, som samtidig er overvægtig, har diabetes i familien eller har forhøjet blodtryk, bør man opfordre patienten til at blive undersøgt for diabetes. Og patienter, som ved, at de har diabetes, skal huske at sige det til tandlægen, for diabetes giver ofte problemer med tænderne, siger formanden.

Nyere forskning peger ifølge professor på Tandlægeskolen i København, Palle Holmstrup, desuden på, at paradentose kan forværre følgeskaderne ved diabetes.

- Studier tyder på, at behandlingen af type 2-diabetes bliver vanskeligere, hvis patienten har paradentose. Betændelse omkring tænderne gør, at patienterne bliver mere insulinresistente og dermed får forøget blodsukkeret, siger han.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip