Dioxinfund i æg fra udegående høns

De ramte besætninger har solgt direkte til forbrugerne, og har ikke leveret til ægpakkerier. Fødevarestyrelsen har derfor lukket for salg af æg fra de fire gårde.

Langt de fleste æg overholder grænseværdien for dioxin, så det er generelt ikke et sundhedsmæssigt problem at spise æg fra udegående høns – økologiske eller konventionelle.

Der er ikke set overskridelser i de økologiske æg, der er undersøgt.

Hvorfor er der fundet dioxin i æg
Dioxin er en miljøforurening og stammer især fra afbrænding af affald og fra industriproduktion gennem tiderne. Forureningen er blevet spredt via luften, så det i dag kan måles i stort set al overfladejord i Danmark.

Forureningen stammer primært fra industri og forbrændingsanlæg fra lande syd og øst for Danmark, og der er set tilsvarende problemer i andre EU-lande.

Noget tyder på, at det høje indhold af dioxin primært findes i æg fra små hønsehold, da disse høns går mere ude, end høns i store besætninger.

Teorien er, at jo mere hønsene er ude, jo mere pirker de i jorden, og jo højere bliver indholdet af dioxin i æggene, men undersøgelsens foreløbige resultater, er ikke entydige i forhold til denne sammenhæng.

Stadig mange uafklarede spørgsmål
Fødevarestyrelsen vil sammen med Miljøstyrelsen, DTU og branchen arbejde for at identificere mulige årsager, så tiltag kan iværksættes, for at nedbringe mængden af dioxin i æg, fra små udegående hønsehold.

Hvad gør dioxin ved os
Dioxin er ikke akut giftigt, men kan være sundhedsskadeligt ved for højt indtag over længere tid. Dioxinindhold i fødevarer skal derfor begrænses. Vi kan dog ikke helt undgå dioxin, da det findes i alle animalske produkter.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip