Direktør for bryggeri i Kasakhstan anklaget for kup

Sikkerhedstjenesten i Kasakhstan beskylder en lokal erhvervsmand, Tokhtar Tulesjov, for at finansiere nylige regeringsfjendtlige demonstrationer.

Tjenesten beskylder også Tulesjov, der er bedst kendt som direktør for et af de største bryggerier i Kasakhstan, for at have planer om at destabilisere landet og for at ville tage magten i den centralasiatiske nation.

Han har været anholdt siden januar, men det er først nu, at myndighederne kommer med oplysninger om årsagen.

Tokhtar Tulesjov ville skabe forskellige urocentre gennem protestaktioner og masseuroligheder. Og på den måde ville han destabilisere situationen i landet. Det siger talsmand for Den Nationale Sikkerhedskomité (KNB) Ruslan Karasev.

- Vi har beviser for, at protesterne mod de såkaldte jordreformer, som fandt sted i Atirau Astana, Almatij, Uralsk og Kylorda, er foranlediget og finansieret af Tulesjov, siger han videre.

Flere personer, der er mistænkt for at have samarbejdet med erhvervsmanden, er blevet anholdt i de seneste dage.

Tulesjovs advokat har ikke kommenteret sagen i medierne.

Karasev siger, at to oberster, som er mistænkt for at stå i ledtog med direktøren, er blandt de anholdte. De havde kommandoen over to separate militærbaser.

Tulesjov var leder af Kasakhstans kontor i en organisation, som løbende analyserer faren for terrortrusler. Organisationen, som har base i Rusland, offentliggør antivestlige og prorussiske artikler på sin hjemmeside.

Blandt andet har den bragt historier om, at Islamisk Stat skulle sørge for våben til Ukrainske nationalister.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip