Direktører beskyldes for komplot med kyllingemoms

Skrevet af admin

09/05/2016

Dagens topnyheder

En lille gruppe direktører havde helt bestemte bagtanker, da de arrangerede import af kyllingekød for mange millioner kroner fra Holland.

- Det er et stort komplot, hvor alle vidste, hvad det drejede sig om, påstår specialanklager Susanne Bitsch mandag i Københavns Byret.

Her konfronterer hun syv mænd og en kvinde, som er tiltalt for at have svindlet med moms og skat for i alt 72 millioner kroner.

En af del af millionerne blev gemt af vejen i Dubai og Tyrkiet. Desuden lod to af mændene, der er brødre, en del af udbyttet trille gennem et vekselbureau, som de også kontrollerede, lyder påstanden.

Samtlige nægter sig skyldige, og først om nogle måneder vil det vise sig, om retten kan skrive under på anklagemyndighedens påstand.

Kødet blev handlet flere gange gennem små anpartsselskaber, hvor der var indsat tilfældige udlændinge som direktører. De var blot stråmænd, hævder specialanklageren, da hun præsenterer sagen.

En af dem er en bulgarsk mand. Ham måtte de nu tiltalte hente til Danmark, da en bank krævede at se direktøren fysisk, før der kunne frigives penge, lyder det.

Og det var netop hans navn, som nogle af de nu tiltalte brugte, da de ringede op til leverandørerne i Holland for at bestille kød, oplyser anklageren.

På den påståede hovedmands telefon har politiet fundet mange beviser.

- Han havde overvældende mange fotos af stråmænds pas, sygesikringsbeviser, nøglekort og andet, siger Susanne Bitsch til domsmandsretten.

Direktørerne havde adgang til stråmændenes mailkonti og havde også magt over bankkonti, der var oprettet i deres navne, hævder hun.

Kødet blev handlet gennem flere led, men momsen blev ikke afregnet, påstår hun. Dette forklarer, hvorfor et stråmandsselskab kunne sælge kødet for en pris, der var cirka 10 procent lavere end købsprisen. Og manøvren havde endnu en effekt:

- Man dumpede prisen på markedet og kunne så udkonkurrere andre, mener specialanklageren.

I retten vil hun afspille telefonaflytninger og viser masser af dokumenter. Politiets eksperter har tømt i alt cirka 50 pc'er og telefoner for materiale og har samlet alt i en database.

Anholdelserne skete 1. maj, da den påståede hovedmand vendte hjem fra et flere måneder langt ophold i Dubai.

/ritzau/