Disse kræftpatienter behandles ikke til tiden

Der er stadig problemer med at behandle kræftpatienter inden for den lægefaglige anbefalede tid.

Det viser Kræftens Bekæmpelses opgørelse af Sundhedsministeriets nyeste tal for kræftbehandlingerne på landets sygehuse.

Det betyder, at mange kræftpatienter stadig må vente for længe på at blive behandlet.

Tallene viser blandt andet, at kun hver anden prostatakræft-patient får behandling inden for de maksimalt 50 dage, patienten bør vente, inden behandlingen sættes i gang. 56 procent af patienter med kræft i blæren bliver behandlet til tiden.

Andre steder ser det bedre ud. 91 procent af patienterne med tyk- og endetarmskræft får behandling inden for den anbefalede tidsramme, mens tallet for modermærkekræft er 97 procent.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, er alligevel skuffet over det samlede billede.

- Selv om der på nogle områder er klare forbedringer, er det overraskende, at så mange kræftpatienter stadig venter for længe. Og det er ikke godt nok, at så mange patienter ikke behandles i overensstemmelse med kræftpakkerne.

- De længere behandlingstider betyder komplikationer, at færre overlever og større utryghed hos patienterne, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han tilføjer, at der dog er lidt fremgang at spore. For få år siden ventede lungekræftpatienterne i lang tid i Nordjylland, men nu er det lykkedes for regionen at få alle lungekræftpatienter opereret til tiden. I de øvrige regioner lykkes det kun med 64 til 71 procent af patienterne.

Regeringen har fremhævet, at patienter skal sikres kortere og bedre forløb, som giver større muligheder for at overleve.

- På den baggrund er det skuffende, at vi ikke er tættere på målet. Vi anerkender, at det på en række områder er gået fremad, men vi er altså langt fra i mål endnu, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han peger på, at tallene er særligt ildevarslende, idet Danmark står over for en voldsom stigning i antallet af nye kræfttilfælde.

Derfor er det ifølge Leif Vestergaard Pedersen bekymrende, at så mange kræftforløb ikke gennemføres inden for de fagligt fastsatte forløbstider, som er foreskrevet i kræftpakkerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip