Disse sunde ting må du ikke spise for meget af

Vi ved udmærket godt, at vi ikke må spise for meget sukker og salt, da det kan være direkte skadeligt for kroppen.

Men der er faktisk også en række sunde ting, der i for store mængder kan skade mere, end de gavner, skriver Huffington Post.

Cynthia Sass, som er diætist, har her samlet 5 sunde ting, du ikke må få for meget af.

1. Omega-3-fedtsyrer

De gode fedtsyrer kan bekæmpe betændelsestilstande og mindske risikoen for diabetes, depression samt hjertesygdomme. De bidrager også med en sund hud og booster hjernefunktionen.

Men ny forskning har konkluderet, at for meget omega-3 kan påvirke immunforsvaret og forstyrre kroppens evne til at bekæmpe vira og bakterier.

Forskerne er især bekymrede for den effekt, man opnår, hvis man både spiser fisk, tager fiskeoliesupplement og spiser fødevarer tilsat omega-3. Tal evt. med din læge om, hvorvidt du får for meget, og hvor meget du mere nøjagtigt har brug for.

Din hjerne har hårdt brug for fedt. Læs hvorfor på Q.dk.

2. C-vitaminer

C-vitaminer er kendt for at styrke immunforsvaret, og så er de sårhelende og holder knogler, tænder, blodårer og huden sund. C-vitaminer virker også som en antioxidant, der kan bekæmpe kroniske sygdomme som kræft, gigt og hjertesygdomme.

Men man skal helst ikke have mere end 2.000 mg om dagen, fordi det ellers kan give forstoppelse, diarré, kvalme, opkast, hovedpine, søvnløshed og nyresten.

Tænk derfor over, om du har brug for et supplement, hvis du ellers spiser mange C-vitamin-rige fødevarer.

3. Zink

Vi har zink i alle vores celler, og mineralet styrker immunforsvaret og bidrager til et godt syn, smagssans, samt lugtesans. Herudover er det med til at regulere blodsukkeret samt sikre, at bugspytkirtlen virker optimalt.

Man skal dog ikke have mere end 40 mg zink om dagen. Ellers kan det give forstoppelse, en metallisk smag munden, svimmelhed, hovedpine, træthed, tab af muskelkoordination, alkoholintolerance og hallucinationer.

Meget høje doser kan svække immunforsvaret og påvirke kolesteroltallet negativt, så risikoen for hjertesygdomme øges.

Hold derfor øje med, om du har brug for et supplement til kosten, hvis du i forvejen spiser zink-rigt.

Zink beskytter mod forkølelse. Læs på Familiejournal.dk, hvordan du ellers kan beskytte dig mod vinterforkølelsen.

4. Jern

Jern findes i vores røde blodceller, hvor det er med til at sørge for, at der kommer ilt rundt til alle celler. Mineralet bruges også til at producere energi til cellerne og spiller en rolle i mange proteiner og enzymer.

Men man skal passe på med at indtage for meget, for når det først er absorberet, udskilles meget lidt igen. Og dermed ophobes jern i væv og organer.

Man skal helst ikke indtage mere end 45 mg jern om dagen. Kvinder, som ikke er gravide, behøver dog ikke mere end 18 mg om dagen, og mænd og kvinder over 50 år har kun brug for 8 mg dagligt.

Selvom en bøf eller en halv kop linser indeholder 3 mg jern hver, absorberes kun mellem 3-35 pct. af kroppen.

5. Kalk

99 pct. af kroppens kalk findes i knoglerne, men mineralet er også nødvendigt for at vedligeholde hjertet, nerverne og muskelfunktionen. Og så hjælper det med at holde kroppens syre/base-balance stabil.

Men kvinder, som ikke er gravide, og mænd skal ikke have mere end 2.500 mg om dagen, og når de er rundet 51 år, er 2.000 mg nok.

Et for højt indtag kan give nyreproblemer, og så kan kalken ophobe sig i vævet. Det kan give forstoppelse og påvirke optagelsen af jern og zink.

Det er svært at få for meget gennem kosten, men tag en snak med din læge, hvis du også tager et supplement.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip