Dit hjem myldrer med liv: Så mange skadedyr bor hos dig

Skrevet af Morten Larsen

26/05/2015

Mest læste i dag

På otte ben kravler mikroskopiske mider rundt i privaten og guffer død menneskehud i sig, mens den garvede gnaver, rotten, hellere end gerne presser sit pelsklædte korpus gennem de mindste sprækker i dit hjem.

Dagens.dk har kigget nærmere på de mest udbredte og uønskede dyr i de danske hjem, hvor det kan myldre med liv ved alt fra håndvasken til frokostbordet.

Lopper
Selv folk uden kæledyr får besøg af disse små og blodsugende insekter, der giver sig til kende med bid på fødder og skinneben.

Fugleloppen starter sit liv som larve i havens fuglereder- og kasser, men vil senere i livet benytte sig af ninja-lingende teknikker til at komme ind folks hjem.

- Den kravler ud på ydersiden af fuglekassen, hvor den sidder og venter på at springe ned på et menneske, siger biolog Morten Helholm fra firmaet Mortalin - der bekæmper skadedyr - til Dagens.dk.

Hvepse
Foråret er en travl tid for hvepsene, der er potentielle smittebærere og dermed skadedyr, og som på denne tid af året har travlt med at passe dronningehvepsens æg og larver.

På den måde fyldes hvepseboet i disse måneder med liv og summen.

- Men ved sensommeren bliver de et problem. Tidligere på sommeren har de hjulpet dronningen med at opfostre hendes æg, men nu er de arbejdsløse og har ikke noget at lave, siger Morten Helholm.

Et lækkert frokostmåltid ved havebordet kan være en lettere stressende spiseoplevelse, når de flyvende og brod-bærende insekter vil med til bords.

Væggelus
Disse blodsugende tæger giver sig oftest til kende i de danske hjem ved at efterlade sort afføring i blandt andet billedrammer.

Og der bliver flere og flere af disse små kryb, der lever af blod fra mennesker og dyr.

Læs også: Mand ville dræbe bæltedyr, men skyder i stedet svigermor

- Væggelus er i fremmarch på verdensplan. De spredes blandt andet ved at hoppe på os som blinde passager, når vi er ude at rejse, siger Morten Helholm.

Rotter
Disse gnavere har millioner af menneskeliv på samvittigheden.

I middelalderen var det rotter, der bragte pesten til Europa ved at snige sig ombord på skibe fra Kina og Indien.

Rotten er også upopulær i dag, hvilket ikke mindst skyldes, at gnaveren stadig kan smitte mennesker og dyr med sygdomme.

- Vi får tit anmeldelser fra folk om, at der er kommet rotter ind i deres hjem, siger Jørgen Theibel, rottekonsulent hos Naturstyrelsen, og fortsætter:

- Det sker mest i byerne, hvor rotten bruger defekte kloakrør, som de har gnavet op.

Der findes ingen præcise tal over, hvor mange rotter der er i Danmark, men tallet er så højt, at rotten regnes for det mest udbredte skadedyr her i landet.

Ét rottepar kan ifølge Naturstyrelsen bliver til over 800 rotter på ét år, hvis betingelserne er optimale.

- Rotter er gode svømmere og kan holde vejret i lang tid, siger Jørgen Theibel og forklarer, at de i Naturstyrelsen flere gange om året får henvendelser fra borgere, der har fået besøg af rotter via toiletkummen.

- De fortæller, at der sidder en rotte på deres toilet, siger Jørgen Theibel.

Husstøvmider
Soveværelset er sidste stop i denne korte gennemgang af udbredte og uønskede dyr i hjemmet.

Husstøvmidler er bittesmå og hvidlige dyr, der på otte ben går rundt i dit hjem. De er faste gæster i sengen - her lever miderne, der har otte ben, af menneskehår og hudskæl.

- Miderne kræver en vis portion fugt, hvis de skal leve. Man får ikke de store problemer, hvis man lufter hyppigt ud, siger Morten Helholm. 

Følg Dagens Dyreriget for flere lignende artikler: