Dit job kan give dig forstoppelse

Mange forskningsprojekter har efterhånden påvist, at det er dødsens farligt for vores hjerte, hvis vi sidder stille mange timer hver dag. Men de færreste har måske overvejet at småproblemer i det daglige som fx forstoppelse eller sure opstød også kan skyldes de mange timer på en stol og i en sofa.

Dailymail.co.uk har talt med fire fagfolk, som forklarer, hvilke konsekvenser det kan have for dig og din krop, hvis du ikke sørger for at holde gang i blodcirkulationen og aktiverer dine muskler, selvom dit job kræver skærmarbejde.

Sådan slipper du af med din oppustede mave. Se hvordan på Femina.dk

Hævede ankler

Det er måske især kvinder, der er kede af at have hævede ankler, der næsten får underben og fødder til at gå ud i et. Derfor er det oplagt at finde ud af, om årsagen skyldes alt for mange timer hver dag i siddeposition.

Professor Mark Whiteley, der er hjerte-karkirurg i London forklarer til Dailymail.co.uk., at mange timer på en stol gør det svært for kroppen at pumpe blodet jævnt rundt. Derfor er der alt for stort et tryk nede ved anklerne. Du kan tage dine strømper af og tjekke, om du selv har for meget tryk ved anklerne.

- Når venevæggene er under tryk, så kan der lække proteiner og væske ud i vævet, hvilket kan resultere i inflammation. Du vil ofte se, at folk, der bruger lang tid ved et skrivebord, har riller i huden, der hvor sokkerne har siddet. Det skyldes for lidt bevægelse, siger han til Dailymail.co.uk.

For højt blodsukker

Hvis du ikke bevæger dig nok i løbet af en dag, så risikerer du, at gøre din krop mindre følsom over insulin. Dvs. at den ikke kan regulere blodsukkeret, og det øger din risiko for diabetes med tiden.

Problemet er, at dine muskler normalt vil optage sukkeret, men det sker ikke, når de holdes i ro konstant.

- Når du ikke bevæger dig, så bliver dine muskler dårligere til at optage glukose fra blodstrømmen og mindre insulinfølsomme. Små, regelmæssige bevægelser vil forbedre insulinvirkningen på muskelniveau, siger Mark Vanderpump, læge med speciale i diabetes og endokrinologi i London

Nakkespændinger? Få tricket til at komme af med din hovedpine på Femina.dk

Doven fordøjelse

Hvis du ikke er aktiv, efter du har spist, så vil din fordøjelse blive doven. Det kan bl.a. resultere i forstoppelse samt sure opstød.

- Når du sidder meget ned, så har du færre sammentrækninger, som skubber indholdet i tarmen videre. Dit maveindhold bliver tørt og din afføring bliver hårdere. Det kan ske alene inden for 24 timer, hvis du er meget stillesiddende eller bundet til sengen, siger Anton Emmanuel, gastroenterolog ved University College Hospital, London.

Gigt i knæene

Måske er du af den opfattelse, at gigt i knæene skyldes et hårdt og slidsomt arbejde, men det kan faktisk også komme af et meget stillesiddende job, fordi det vil gøre dine muskler svagere.

- Hvis du bliver nødt til at skubbe dig selv op af stolen med hænderne, så er det et tegn på, at dine store lårmuskler er blevet svage. Nogen mener, at svage muskler kan lede til gigt, fordi de stærke muskler kan tage presset af leddene, siger Philip Conaghan, professor ved the University of Leeds.

Af Lisbeth Madsen, NewsDesk  Aller Media.

Dagens Gossip