Ditlev Engel - fra storhed til fald

Ditlev Engels tid i Vestas er fortællingen om en relativ ukendt mand, der i 2005 satte sig på den højeste post i vindmøllegiganten Vestas og sikrede virksomheden en gennemgribende omvæltning de første år.

Han var en mand med en mission, der ønskede at blæse nye vinde over virksomheden efter sin forgænger, Svend Sigaard.

Kort tid efter at han blev udnævnt som koncernchef, satte han sig for at lære selskabet at kende ved at tage rundt i hele koncernen og tale med medarbejderne.

Han observerede, undersøgte og foretog en grundig analyse, før han til sidst sammenfattede det hele i en helt ny strategiplan i maj 2005, "The will to win" (viljen til at vinde), hvor han satte medarbejderstaben mere i fokus.

Ditlev Engels strategiplan betød desuden, at direktionen blev skåret ned fra fem til to, og samtidig blev der luget ud i gruppen af ledere og mellemledere

Med strategien i hånden blev Ditlev Engel en ekstremt eksponeret frontfigur for ikke alene et stykke dansk erhvervshistorie, men for hele vindindustrien. Han formåede at sætte grøn energi på dagsordenen, og sikrede store ordrer til Vestas.

Et personligt højdepunkt for Engel var i 2008, da han blev kåret som Årets Leder, fordi han kunne "sætte ambitiøse mål, gå forrest, vise beslutningskraft, eksekvere, sætte mennesker først og kunne vise viljen til at vinde", lød det ved udnævnelsen.

I 2008 oplevede Engel sit faglige højdepunkt, da Vestas-aktien toppede i kurs 692 efter tre år med næsten konstant fremgang og stor vækst i forretningen.

Finanskrisen begyndte dog langsomt at kradse i den ellers pæne lak, og Ditlev Engel skulle til at grave dybt for at sikre sin popularitet - og sikre Vestas liv.

Særligt blev hans image udfordret mod slutningen i 2012, da vindmøllegiganten nedjusterede kraftigt efter voldsomme skuffelser - blandt andet forsinkede projekter og mistede ordre.

De dårlige tider fik aktionærer, eksperter og journalister til at spørge Ditlev Engel, hvornår de dårlige resultater ville resultere i hans afgang.

Men Engel havde en mission - han ville fortsætte med at gennemføre "The will to win" og bringe Vestas på ret køl igen. "Vestas har brug for mig", svarede han igen og igen.

Men røde tal på bundlinjen resulterede i kursfald og stigende mistillid til Ditlev Engel.

Onsdag fik han sparket af bestyrelsen, der kunne fortælle, at han stopper med øjeblikkelig virkning og afløses af svenske Anders Runevad, der kommer fra en stilling som regionsdirektør i svenske Ericsson.

Ditlev Engel er 49 år, bor i Aarhus. Han er gift med Marianne, med hvem han har to børn.

/ritzau/

 

Dagens Gossip