Djøf frygter for retssikkerheden med parlamentshøringer

Skrevet af admin

06/02/2016

Mest læste i dag

Hos embedsmændene fagforening Djøf mener administrerende direktør Mogens Kring Rasmussen, at sager om magtmisbrug i det danske embedsværk ofte kan undersøges hurtigere og bedre, end det sker i dag.

Så langt er han enig med Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der i Politiken foreslår at indføre såkaldt parlamentariske høringer i Danmark, hvor embedsmænd kan blive afhørt af politikere.

- Vi er enige med hensigten. Men man skal gå mere grundigt til værks end blot at tage en norsk hyldevare og smide ned i værktøjskassen, siger Mogens Kring Rasmussen med henvisning til, at modellen med de parlamentariske høringer findes i Norge i dag.

I Djøf frygter man for medlemmernes retssikkerhed, hvis der indføres parlamentariske høringer.

- Almindelig retssikkerhedsgaranti involverer jo, at man skal vide, hvad man skal afhøres om, så man har mulighed at forberede sig på det. Der er regler for, hvad man må spørge om, siger Mogens Kring Rasmussen.

Hos Djøf ser man også meget gerne, at der luges ud i de årelange kommissioner, som også kan være belastende for embedsfolkene, mens de står på.

- Det er en god idé at få set på værktøjerne - undersøgelseskommissioner, advokatundersøgelser og tjenesteligt forhør.

- Det kan være, at man kan udvikle advokatundersøgelserne, lave en lightudgave af undersøgelseskommissioner eller noget helt tredje med inspiration fra udlandet. Men man skal gå grundigt til værks, siger Mogens Kring Rasmussen.

Han siger samtidig, at der med fordel kunne snævres ind i de områder, der skal undersøges af kommissioner, hvis det skal gå hurtigere med at få undersøgelsen færdig.

- Hvis man har et meget bredt emne, der skal undersøges, tager det desværre gerne meget lang tid, siger han.

Pia Kjærsgaard ønsker ifølge Politiken at kopiere en model fra Norge, hvor et kontroludvalg i det norske Storting kan tage sager op på eget initiativ og afhøre både ministre og embedsmænd.

/ritzau/