Djøf: Politikerne må handle på fyring af ældre

Skrevet af admin

27/06/2014

Mest læste i dag

Når der fyres i staten, er det hver anden gang én over 50 år, der bliver bedt om at forlade jobbet. Og det er ikke det billede, man ser hos private arbejdsgivere. Det siger Lars Qvistgaard, formand for Djøfs Overenskomstforening for Offentlige Ansatte..

- Tallene bekræfter desværre det, som vi har sagt gennem nogen tid. Vi synes, det er meget bekymrende, og det hænger heller ikke sammen med det, statsministeren sagde i sin nytårstale: at der er behov for de ældre, og at der skal skabes plads til dem på arbejdsmarkedet, siger han.

- Der er langt fra de ord der bliver sagt, til det der er virkeligheden. Og det er problematisk, at man har den arbejdsgiveradfærd, når det kommer til staten, siger Lars Qvistgaard til Ritzau.

Tal fra Finansministeriet viser, at hver anden fyring blandt statens ansatte i 2012 ramte en person over 50 år. Andelen af ældre, der fyres, er steget under den siddende regering. I 2010 var det godt 44 procent af de afskedigede i staten, der var over 50 år.

Djøf-formanden mener, at når det er så markant, så må der være noget om snakken: når man skal afskedige i det offentlige, så lægger man stor vægt på alderen.

- I en undersøgelse fra foråret så vi netop på afskedigelser og alder. Dem over 50 år er ikke overrepræsenteret i det private erhvervsliv - mens det i kommuner og staten er næsten dobbelt op, siger Lars Qvistgaard.

- Jeg har en forventning om, at Finansministeriet eller regeringen nu melder ud og siger: Hvad så? Hvad giver det anledning til?, siger han.

Lars Qvistgaard siger, at der er brug for en mentalitetsændring hos staten som arbejdsgiver, så man i stedet for at begynde med at se på dåbsattesten, ser på personen som en helhed. Alder skal ikke tillægges den vægt, som den gør i dag:

- Nu ligger tallene på bordet - så det er svært at smyge sig udenom. Og nu må arbejdsgiveren komme med nogle bud på, hvad man kan gøre ved det her, siger Lars Qvistgaard.

/ritzau/