Død vaskebjørn skaber uro i Sverige

En død vaskebjørn blev for nylig fundet på en strand i Skåne. Det vækker bekymring hos de svenske miljømyndigheder, som mener, at den nordamerikanske art kan true det svenske økosystem.

- Vaskebjørnen udgør en trussel mod den biologiske mangfoldighed. Det er en af de værste arter at få ind i landet, siger Melanie Josefsson ved den svenske miljøstyrelse, Naturvårdsverket.

Vaskebjørnen er udbredt i store dele af Nordamerika, hvor den er et af de almindeligste rovdyr. Den er også blevet indført som pelsdyr til Tyskland, Frankrig, Japan og flere tidligere sovjetrepublikker.

I Tyskland er vaskebjørnen i dag blevet almindelig. Ifølge de seneste vurderinger findes der nu mindst en halv million vaskebjørne i landet.

- Vaskebjørnen er altædende og kan forvolde store økologiske skader. Mange fugle og paddearter befinder sig i farezonen, hvis den først etablerer sig, siger Melanie Josefsson.

Selv om der jævnligt ses vaskebjørne i Danmark, tyder det ikke på, at der er etableret en fast bestand herhjemme, hedder det i Miljøministeriets oplysninger.

- Så længe der ikke er etableret en bestand, kan arten bekæmpes ved regulering, hvis jægere og myndigheder fastholder fokus på arten. Hvis arten først etableres, kan den være næsten umulig at udrydde, hedder det.

De svenske miljømyndigheder understreger, at vaskebjørnen har kapacitet til at blive en "invaderende art."

Josefsson påpeger, at vaskebjørnen også anses som et problem i sit oprindelige hjemland, USA.

- Den er øget kraftigt i antal, siden ulve og andre naturlige fjender er blevet presset ud. Den er i dag meget mere almindelig end tidligere. Bestanden vokser meget hurtigt, siger hun.

Fundet i Skåne er ikke det første i Sverige. Arten er tidligere blevet set i områder nær Göteborg og ved Västervik i det sydøstlige Sverige.

- Dyrene i Göteborg kan være kommet med en container fra Tyskland. Men det kan også dreje sig om vaskebjørne, der er blevet holdt som husdyr. De kan købes på nettet, påpeger Josefsson.

For at holde udbredelsen af vaskebjørne nede i Sverige har miljømyndighederne bedt om, at alle observationer af dyret indrapporteres så hurtig som muligt.

/ritzau/TT

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip