Døden kom fra himlen

Tornadoen kom hvirvlende med 320 kilometer i timen, da den bragede ned over forstaden. Beboerne havde på på forhånd fået et varsel på 16 minutter til at bringe sig i sikkerhed.

»Jeg gemte mig på et toilet. Det lød som om det var et tog, der var på vej,« fortæller den 48-årige Ninia Lay til Reuters.

Huset blev pulveriseret og Lay begravet under resterne:

»Jeg takker Gud for, at jeg havde min mobiltelefon og kunne ringe til min mand efter hjælp,« siger hun.

Andre var ikke så heldige.

Dødstallet ligger tirsdag på 24, heraf ni børn, men redningsmandskab og frivillige leder stadig i ruinerne efter savnede. Flere end 200 indbyggere meldes såret, mens flere end 100 indbyggere er reddet ud af ruinerne i live.

Tornadoen er en af de kraftigste, der har hærget den flade region midt på det, der lidt morbidt betegnes som »tornadoernes motorvej«.

Lando Hite havde søgt ly på gården Orr Family Farm, der før katastrofen havde 80 heste gående.

»Det var ligesom i katastrofefilmen »Twister«. Heste og alle mulige ting fløj rundt i luften,« fortæller Lando Hite til CNN.

Byens skole, Plaza Towers Elementary School, blev også totalt ødelagt, og her frygtes adskillige børn dræbt, da vægge væltede og bygningen styrtede sammen.

Et øjenvidne, færdselsbetjenten Betsy Randolph, der kom ind i byen kort efter tornadoen var draget videre, bruger over for CNN begrebet »masseødelæggelse« om hvad hun så.

»Der var ødelæggelse og vragdele, så langt du kunne se, og sårede der gik rundt i gaderne. De var blodige og havde ting, der var fløjet rundt i luften, stikkende ud af sig. Der var biler, der som legetøj var smidt op på toppen af bygninger.«

Blandt de bygninger i byen, der blev hårdt medtaget, var hospitalet. Byens borgmester siger til CNN:

»Før havde vi tre etager på hospitalet, nu har vi bare en enkelt, og den er ikke anvendelig,«

På hospitalet måtte to læger søge sikkerhed i et stort kølerum, og de overlevede. Så heldig var en mor med sin syv måneder gamle baby ikke. Redningsarbejdere fandt hende og barnet døde i et andet kølerum.

Tirsdag gik præsident Barack Obama på nationalt TV efter at have erklæret Oklahoma i katastrofetilstand og lovede indbyggerne i Moore og andre områder ramt af tornadoen, at staten vil støtte dem.

»Indbyggerne i Moore skal vide, at landet står ved deres side så længe det er nødvendigt. Oklahoma skal have alt hvad der er brug for her og nu,« lød det blandt andet fra præsidenten.

»I har en lang vej foran Jer, men I vil ikke komme til at rejse alene,« lovede Barack Obama.

Tidligere på dagen havde Oklahomas viceguvernør, Todd Lamb, sagt til CNN:

»Vi er en stærk stat. Det her er et stærkt samfund. Der er håb. Vi bevarer altid håbet. Vi bevarer altid troen.«

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon har tilbudt at hjælpe den katastroferamte delstat.

»Generalsekretæren har skrevet til Oklahomas guvernør, Mary Fallin, for at udtrykke sin solidaritet og for at tilbyde, at de Forenede Nationer, hvis ønsket, vil hjælpe med redningsarbejdet,« siger Bans talsmand, Eduardo del Buey.

Dagens Gossip