Dødssamtaler møder opbakning fra begge rød og blå blok

Det er en selvfølge, at en læge eller en sygeplejerske tager en snak med dødeligt syge patienter omkring den sidste tid. Samtalen skal give patienten mere ro, ligesom den skal forhindre en udsigtsløs behandling.

Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, som undrer sig over, at såkaldte dødssamtaler i dag ikke er obligatoriske på landets sygehuse.

- Samtalen er uhyre vigtig for, at patienten får afklaring omkring hvad, der skal ske, og selv får indflydelse på den sidste del af behandlingen i stedet for at blive holdt unødigt lang tid i live, siger Liselott Blixt (DF).

Reaktionen kommer på baggrund af et forslag fra Lægeforeningen, der ifølge Jyllands-Posten mener, at læger systematisk bør tilbyde samtaler om den sidste tid.

Liselott Blixt peger samtidig på, at det i sidste ende kan spare mere tid at tage samtalen end ikke at gøre det.

- Det er meget uhensigtsmæssigt at sætte alt muligt i gang, hvis det så viser sig, at patienten faktisk ikke ønsker det, siger sundhedsordføreren, som mener, det er en kulturændring på sygehusene, der er behov for.

Også fra rød blok lyder samme opfordring. Således støtter også Socialdemokraterne Lægeforeningens forslag.

- Jeg mener, det er en del af lægegerningen. Derfor er det også helt rigtigt at have opmærksomheden rettet mod det her. Denne her samtale skal simpelthen være en del af det at få en god afslutning på sin behandling, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

- Livet er ikke for enhver pris bedre end døden, tilføjer han.

Ifølge S-ordføreren er det et ledelsesmæssigt ansvar ude på de enkelte sygehuse at sikre, at samtalen bliver tilbudt.

/ritzau/

Dagens Gossip