Dødstal stiger til 71 efter bilbomber i Irak

Det er stadig uklart, hvem der står bag de koordinerede angreb i fortrinsvis shiamuslimske distrikter i Bagdad, men militante sunnimuslimer med forbindelser til al-Qaeda har i år optrappet antallet af bombeangreb betydeligt.

I Sadr City, et shiamuslimsk kvarter i det nordøstlige Bagdad, dræbte to bilbomber syv mennesker. En restaurantejer fortæller Reuters, at han så en af bombemændene lige inden en af eksplosionerne.

»En mand parkerede sin bil foran restauranten. Han fik morgenmad og drak sin te. Jeg var inde i køkkenet, da jeg hørte en kæmpe eksplosion. Da jeg gik uden for, så jeg, at hans bil var fuldstændig ødelagt, og at han var forsvundet. Mange mennesker blev såret,« fortæller ejeren, der ønsker at være anonym.

En anden bilbombe dræbte syv mennesker og sårede 23 i Jisr Diyala i det sydøstlige Bagdad.

I andre angreb onsdag dræbte bevæbnede mænd seks medlemmer af al-Sahwa-militsen, der tidligere bekæmpede al-Qaeda, i et baghold ved en kontrolpost i forstaden Latifiya omkring 40 kilometer syd for Bagdad. I samme område stormede bevæbnede mænd et shiamuslimsk hjem og dræbte seks familiemedlemmer.

Efter flere år med reduceret vold i Irak er intensiteten af ??angrebene steget dramatisk siden starten af ??året. Bomberne er ofte rettet mod caféer og andre steder, hvor familier samles, samt de sædvanlige militære faciliteter og checkpoints.

Iraks sunnimuslimer, der udgør et mindretal i befolkningen, blev under Saddam Hussein, der selv var sunnimuslim, tilgodeset på bekostning af shiamuslimerne, men under det nye shia-dominerede styre, er sunniernes frustrationer taget til og har betydet, at militante grupper ikke har vanskeligheder med at rekruttere tilhængere.

Situationen kompliceres af, at regeringen ikke har formået at levere basale forsyninger til befolkningen som blandt andet elektricitet og rent vand, og korruptionen er udtalt i alle grene af systemet.

Onsdagens bombeangreb viser, at de irakiske sikkerhedsstyrker stadig kæmper med at få kontrol over situationen i det voldsplagede land, efter de amerikanske kamptropper forlod landet for 18 måneder siden.

Den stadig eskalerende sekteriske vold har siden starten af året kostet mindst 3.700 mennesker livet og har pustet til frygten for, at landet skal falde tilbage den borgerkrigstilstand, der prægede det i 2006 og 2007. Alene i juli blev flere end 1.000 irakere dræbt, hvilket ifølge FN gør det til den mest dødelige måned siden 2008.

Mere end to års borgerkrig i nabolandet Syrien har forværret den rodfæstede sekteriske splittelse mellem shiamuslimer, sunnimuslimer og kurdiske fraktioner i Irak.

Dagens Gossip