Dødstallet eksploderer i Egypten

Det seneste dødstal ligger nu i følge myndighederne på 464, skriver AFP.

En ministeriel talsmand, Mohammed Fathalla, siger til nyhedsbureauet, at mindst 421 af de dræbte var civile.

Egyptens midlertidige regering har indført udgangsforbud torsdag aften og i nattetimerne for at hindre nye demonstrationer og etablering af nye lejre for tilhængere af den afsatte præsident Morsi.

Torsdag middag oplyste Reuters imidlertid, at Det Muslimske Broderskab i Egypten, har opfordret og indkaldt til protestmarcher i løbet af torsdag eftermiddag, hvilket vil skabe frygt for nye sammenstød. Efter muslimsk skik vil mange af de dræbte også skulle begraves i løbet af torsdagen.

Den voldsomme og blodige rydning af Morsi-tilhængernes lejre har udløst international kritik.

Den tyrkiske premierminister Tayyip Erdogan har opfordret til, at FNs sikkerhedsråd indkaldes så hurtigt som muligt for at tage stilling til det, som Erdogan betegner som »massakren i Egypten«.

»De, der tier efter den massakre, er lige så skyldige, som de der udførte den,« lyder det fra Erdogan.

Den moderat islamistiske regering i Tyrkiet var blandt præsident Morsis væsentlige politiske og økonomiske støtter, og det samme gælder Det Muslimske Broderskab.

I Frankrig har præsident Francois Hollande bedt den egyptiske ambassadør i landet om at møde op og give en forklaring på, hvorfor rydningen af lejrene blev så voldsom.

USA har betegnet de blodige begivenheder som »beklagelige« og bevæger sig i det hele taget på kattepoter omkring udviklingen i Egypten og har blandt andet afvist at betegne militærets afsættelse af Morsi som et kup. EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, har appelleret til, at Egypten ophæver undtagelsestilstanden, som blev indført efter aktionerne mod lejrene, og i Danmark har udviklingsminister Christian Friis Bach (R) besluttet at indstille bistanden til to konkrete projekter i Egypten til en værdi af 30 millioner kroner.

De eneste, der indtil nu har udtrykt forståelse for den militærstøttede midlertidige regerings voldsomme fremfærd, er De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain.

Emiraterne har sammen med Saudi-Arabien og Kuwait netop ydet Egyptens nye styre økonomisk støtte i milliardklassen.

Dagens Gossip