Døende dansk biotekstjerne sælger de sidste projekter

Skrevet af admin

31/05/2016

Mest læste i dag

Biotekselskabet Neurosearch har tirsdag solgt de sidste rester af de lægemiddelprojekter, der i 2010 gjorde selskabet milliarder værd på børsen.

Nu er planen en zombietilværelse, indtil selskabet kan lukkes ned.

Der fortæller administrerende direktør Allan Andersen, der står for at lede selskabet igennem dets sidste tid.

- Nu har vi ikke flere kliniske projekter tilbage. Så nu kan vi lukke ned for arkiverne og beholdningen af aktivstoffer. Det giver en omkostningsbesparelse, siger Allan Andersen.

Neurosearch blev stiftet af Asger Aamund i 1989 og udviklede frem mod 2010 flere lægemidler. Det mest lovende var Huntexil mod Huntingtons sygdom.

I 2010 kom der på overfladen gode resultater fra midlet, og værdien af Neurosearch steg til 5,5 milliarder kroner. Men resultaterne var ikke så gode, som de blev præsenteret.

Selskabet måtte få måneder senere udsende en korrigerende meddelelse, der fik værdien af selskabet til at kollapse.

Siden da er Neurosearch faldet fra hinanden og Huntexil solgt fra. Selskabet og dets direktør blev anklaget for kursmanipulation, pengene er forduftet og selskabet under nedlukning.

Tidligere administrerende direktør Flemming Pedersen er blevet frikendt, men Neurosearchs sag kører stadig ved højesteret.

- Hvis vi bliver dømt, så er der mulighed for, at aktionærer kan rejse erstatningskrav. Med den mulighed hængende over hovedet, er der ingen, der vil købe os.

- Så indtil der falder dom til efteråret, sidder vi bare jeg og finansdirektøren, begge deltidsansatte, og holder liv i selskabet, siger Allan Andersen.

Hans mål er at få mest muligt ud af de værdier, der trods alt er i selskabet. Det drejer sig om mulige milepælsbetalinger, ejerskabet af to mindre selskaber og værdien af det skattemæssige underskud på over to milliarder kroner, Neurosearch har opbygget.

- Bliver vi frikendt, så kan vi udlodde pengekassen til aktionærerne, når vi lukker endeligt ned. Det er det, desværre, siger Allan Andersen.

Neurosearchs markedsværdi er tirsdag 71 millioner kroner.

/ritzau/