To dømt i Luxembourg for at lække oplysninger om skattesnyd

Skrevet af admin

29/06/2016

Dagens topnyheder

To såkaldte whistleblowere er ved en domstol i Luxembourg onsdag dømt for at have lækket tusindvis af dokumenter. Sagen handler om skatteskandalen, der er kendt som LuxLeaks.

Dokumenterne viste, at myndighederne i Luxembourg har ladet multinationale selskaber slippe billigt i skat af overskud, som er tjent i andre EU-lande. De andre lande mister på den måde store skatteindtægter.

Det er to tidligere ansatte i revisionsfirmaet PriceWaterhouse Coopers, der er dømt i sagen. De får betingede fængselsstraffe på henholdsvis 12 og ni måneder, skriver nyhedsburaeuet AFP.

En journalist var også tiltalt i sagen. Men han frifindes for alle anklager.

Transparency International, der arbejder for at bekæmpe korruption, kalder dommen for "rystende". Whistleblowere er helte, mener organisationen.

- De skulle aldrig have været for en dommer, skriver Transparency International på Twitter.

Papirerne, som de to er dømt for at lække, afslørede hemmelige skatteaftaler mellem flere hundrede multinationale selskaber og Luxembourg.

Af de lækkede dokumenter fremgik det, at nogle virksomheder betaler under én procent i skat. Tricket består i at kanalisere overskud til det lille europæiske fyrstedømme. Dermed slipper virksomheden for at betale skat i andre lande.

Bag afsløringerne står The International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ). Det er en sammenslutning af undersøgende journalister.

Afsløringerne i Luxleaks har fået EU-Kommissionen til at indlede en formel undersøgelse af de luxembourgske skatteaftaler. Desuden har EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, indledt sager for millionbeløb mod flere multinationale selskaber.

Selve lækagen har også sat EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, under pres. Han er nemlig tidligere premierminister og finansminister i Luxembourg.

/ritzau/