Dømte voldsmænd på fri fod gør ofrene angste og usikre

Skrevet af admin

15/04/2016

Dagens topnyheder

Det er en hverdag fyldt med en angst og konstant kiggen over skuldrene, når den person, som har begået og blevet dømt for vold mod en, stadig er på fri fod.

Det siger landsformanden for Offerrådgivningen, Else Marie Buck, efter at en ny opgørelse fra Rigsadvokaten viser, at hver fjerde med en ubetinget voldsdom, er på fri fod mere end en måned efter dommen er afsagt.

- Som offer går man i dagligdagen med en usikkerhed, uvished, utryghed og angst for, hvor overgrebsmanden er, hvis personen stadig er på fri fod.

- Man vil hele tiden kigge sig over skulderen, og i visse tilfælde kan man som offer ikke komme videre med sit liv, siger hun.

Som udgangspunkt må en voldsdømt person maksimalt være på fri fod i 30 dage efter en dom inden afsoningen skal begynde. Men det bliver i mange tilfælde til flere dage.

Ifølge tallene fra opgørelsen, er det blandt andet administrative fejl hos Kriminalforsorgen, der er skyld i de udsatte indsættelser. Ud af 98 for sent indsatte voldsdømte skyldtes 19 sager deciderede papirfejl.

Og derfor bør man straks analysere på, hvordan man kan stramme op, så de voldsdømte ikke går på fri fod i så lang tid, siger Else Marie Buck.

- Selv 30 dage er lang tid for mange, der har været udsat for et overgreb, så det er selvfølgelig ikke i orden, hvis de 30 dage bliver overskredet.

Justitsminister Søren Pind (V) retter en skarp kritik af udviklingen.

- Det er uacceptabelt. Det er ikke et ressourcespørgsmål, for der er plads nok i fængslerne. Derfor må der altså ske noget i Kriminalforsorgen, så det her kommer til at ske hurtigere og mere effektivt, siger Søren Pind til dr.dk.

Ifølge opgørelsen er antallet af voldsdømte på fri fod steget. I 2013 var det cirka en ud af ti, der var på fri fod i mere end 30 dage, efter dommen var faldet.

/ritzau/