Dokumentarist: Kvoteflygtninge er ikke lykkeriddere

Skrevet af admin

18/08/2015

Mest læste i dag

Udlændingestyrelsens jurister tager pænt imod dem og forsøger at gøre de mange spørgsmål til en behagelig oplevelse.

Men kvoteflygtningene er ofte dødnervøse og flere har på forhånd kontaktet bekendte i Danmark for at få tips til, hvad de skal svare på "Danmarks" spørgsmål.

Katrine Philp har siddet over for flere kvoteflygtninge i Nepal og Kuala Lumpur, mens de er blevet interviewet af Udlændingestyrelsen, da hun i 2013 lavede dokumentarfilmen "De Udvalgte", der følger udvælgelsen af kvoteflygtninge.

Dengang var den røde regering i gang med at rulle de strammede krav til kvoteflygtningene tilbage. Men nu vil den nye V-regering igen sortere mere i kvoteflygtningene, så man finder de mest motiverede.

- Flygtningene vil det virkelig gerne, men netop det her med motivationsfaktor er et punkt, der er enormt udefinerbart og problematisk for Udlændingestyrelsen. For hvordan kan du som jurist vurdere, om de her mennesker på sigt vil få det godt i Danmark?, siger Katrine Philp.

De flygtninge hun mødte undervejs på optagelserne var ofte i fastlåste situationer, hvor det land de boede i ikke ville anerkende dem.

- Der er rigtig mange, der bare sidder og faktisk ikke vil ud af landet. De har håbet på at kunne blive med venner og familiemedlemmer, men de her mennesker har ikke noget, og må ikke være i det land, de er i. De er ikke lykkeriddere, siger Katrine Philp.

Hun har sidenhen fulgt en af de piger, som man så komme til Danmark i filmen "De Udvalgte", og der har gjort det tydeligt, at der er forskel på, hvor nemt flygtningene tilpasser sig.

- Det er da helt klart, at det er børnene, det har det nemmest med at komme til Danmark.

- Jeg ved, og det har jeg også snakket med Udlændingestyrelsen om, at det er super svært for de ældre at skulle lære dansk og få et håb om at komme ud på arbejdsmarkedet. Men det betyder jo ikke, at de ikke skal have beskyttelse, siger hun.

/ritzau/