Dom kan koste staten en halv milliard kroner

Et landsdækkende radiosystem, der blandt andet koordinerer ambulancekørsel, kan ende med at koste staten over 500 millioner kroner i erstatning til et hollandsk firma, når Østre Landsret mandag afsiger dom i den hidtil største it-retssag i Danmark.

Det hollandske selskab Nethleas B. V. hævder, at Økonomistyrelsen har skruet udbuddet af teknologierne til radiosystemet Sine ulovligt sammen, så man var forhindret i at byde på kontrakten for radiosystemet på lige vilkår tilbage i 2006.

Det er ifølge Nethleas et brud med EU's ligebehandlingsprincip, og derfor har firmaet stævnet Økonomistyrelsen med et krav om 559 millioner kroner.

Erstatningen på 559 millioner kroner er regnet ud på baggrund af tabte indtægtsmuligheder for det hollandske firma.

Nethleas mener også, at staten skal opsige sin kontrakt med Dansk Beredskabskommunikation A/S, fordi den er ulovlig.

Sagen har været flere år undervejs, op mod 60 vidner har været indkaldt og flere end 35.000 sagsakter med skrift på begge sider er gennemgået.

Vidnerne tæller blandt andre direktør for It- og Telestyrelsen Jørgen Abild Andersen, Henrik Pinholt fra Økonomistyrelsen, tidligere vicerigspolitichef Erik Justesen samt Bo Wassberg fra firmaet, der endte med at vinde kontrakten for Sine.

Nethleas har tabt en sag ved Klagenævnet for Udbud, men selskabet og dets advokat Camilla Bonde fortsatte søgsmålet ved de danske domstole, hvor Kammeradvokaten har ført sagen på statens vegne.

Navnet Sine til radiokommunikationssystemet stammer fra ordet Sikkerhedsnet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip