Dom om ebh bank kan smitte af på andre retssager

En stribe menige bestyrelsesmedlemmer undgår at skulle punge ud på grund af et milliontab, som opstod efter en højst tvivlsom manøvre i ebh-fonden.

Det er et af resultaterne i en dom, som Vestre Landsret har afsagt torsdag.

Ebh-fonden under konkurs har kun delvist fået medhold i sit krav om erstatning på over 100 millioner kroner fra Finansiel Stabilitet, bankdirektør Finn Strier Poulsen, fondens bestyrelse, advokat samt revisor.

Landsretten har i stedet fastsat beløbet til 59,8 millioner kroner. Oveni skal lægges renter, så fonden i alt skal have cirka 84 millioner kroner.

- Landsretten markerer klart i dommen, at der er skudt med spredehagl. De ni menige bestyrelsesmedlemmer er alle blevet frifundet, siger advokat Tyge Trier, der har repræsenteret en af de ni.

Muligvis kan afgørelsen få betydning for andre store retssager efter krak i bankverdenen, lyder det fra advokaten.

- Signalet er, at fokus bør være på hovedpersonerne og ikke bipersonerne, siger Tyge Trier.

Han finder det desuden markant, at landsretten har bestemt, at ebh-fonden under konkurs selv skal bære sine sagsomkostninger.

Advokaten for konkursboet ønsker torsdag ikke at drage konklusioner.

- Nu læser vi dommen, og først senere afgør vi, om den skal ankes, siger advokat Torben Byskov Petersen.

Retssagen skyldes begivenheder, der begyndte i 2005. Ebh bank ville købe finansieringsvirksomheden Midt Factoring, men havde ikke selv midlerne.

Derfor blev ebh-fonden skudt ind i handlen, men det endte med et enormt tab.

Derefter har landsrettens dommere skullet udrede, om nogen kunne gøres erstatningsansvarlig. Og resultatet er altså, at den senere krakkede bank - som blev overtaget af Finansiel Stabilitet - skal af med 59,8 millioner kroner.

Den tidligere bankdirektør Finn Strier Poulsen og den tidligere bestyrelsesformand Egon Korsbæk dømmes til at betale 14 millioner kroner solidarisk med blandt andre Finansiel Stabilitet.

Revisionsselskabet BDO hænger på 54 millioner, mens advokatfirmaet Mazanti-Andersen skal af med 11 millioner.

Imidlertid skal Finansiel Stabilitet friholde disse fire for beløbene, har landsretten bestemt.

/ritzau/

Dagens Gossip