Dom over whistleblower gør det muligt at retsforfølge WikiLeaks-stifter

Bradley Manning blev tirsdag fundet skyldig i 19 af de 22 anklagepunkter i sagen mod ham, herunder fem om spionage. Han blev frikendt for den alvorligste af sigtelserne imod ham, nemlig at han havde »hjulpet fjenden« ved at lække de hemmelige dokumenter til WikiLeaks, herunder militære krigsdagbøger, fortrolige indberetninger fra amerikanske ambassader og en video, der viser amerikanske soldater skyde en gruppe civile fra en helikopter, heriblandt to journalister fra nyhedsbureauet Reuters.

Den militære anklagemyndighed portrætterede under retssagen WikiLeaks-stifteren som en »informationsanarkist«, der opfordrede Manning til at lække hundredtusinder af fortrolige militære og diplomatiske dokumenter. Anklagerne insisterede på, at WikiLeaks ikke kan betragtes som en medieorganisation, der blot havde offentliggjort de lækkede informationer i offentlighedens interesse.

Forsvaret afviste påstanden om, at Manning handlede efter instruktioner af WikiLeaks og Assange, men anklagerne blev ved med at nævne Assange som »medkonspirator«, siger Michael Ratner, Assanges amerikanske advokat, der uddyber:

»Det er et meget dårligt tegn på, hvad den amerikanske regering ønsker at gøre ved Julian Assange«.

WikiLeaks er under efterforskning, oplyser en talsperson fra statsadvokaturen for Eastern District of Virginia. Men det er uklart, om der foreligger et anklageskrift, eller om Assange er blevet sigtet.

Administrerende direktør Trevor Timm fra det amerikanske pressefrihedsforbund er enig i, at dommen mod Manning om spionage bringer Assange »et skridt tættere« på at blive retsforfulgt, skriver The Washington Post. Han understreger dog samtidig, at det vil være »helt uden fortilfælde«, at sigte en medieorganisation efter loven om spionage.

Der er dog stadig forhindringer, før stifteren af WikiLeaks kan stilles for en dommer i USA, hvis de amerikanske myndigheder skulle ønske det. Julian Assange har opholdt sig på den ecuadorianske ambassade i London siden juni sidste år, hvor han har fået politisk asyl, for at undgå udlevering til retsforfølgelse i Sverige, der har ham mistænkt i en sag om voldtægt. Assange selv frygter, at Sverige vil udlevere ham til USA.

Dagens Gossip