- Dommen er ikke grønt lys til at spare hjemmehjælpen væk

Men der er ingen fare for, at hjemmehjælpen nu ryger helt, lyder det.

»Jeg vil gerne gøre det klart, at dommen på ingen måde er grønt lys til, at kommunerne nu kan spare hjemmehjælpen væk. Det er stadig sådan, at kommunerne skal følge loven. Og loven siger, at der skal være en konkret vurdering af den enkeltes behov for hjælp. Og den visiterede hjælp skal selvfølgelig matche det behov,« siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Det gælder ifølge ministeren også, hvis kommunalbestyrelsen vælger at ændre serviceniveauet i en given kommune.

»Her kan kommunen ikke bare nedsætte hjælpen til alle borgere over en kam, uden først at sikre sig i hvert eneste tilfælde, at hjælpen stadig opfylder borgerens behov. Det kommunalt fastsatte serviceniveau er udgangspunktet for, hvad borgeren kan forvente af hjælp. Men det skal selvfølgelig fraviges i de tilfælde, hvor borgeren har behov for mere hjælp end det fastsatte serviceniveau,« siger Karen Hækkerup.

Det skal fortsat være den enkelte ældres behov, der er det væsentligste, lyder det.

»Det er grundlaget for, at de ældre får den hjælp, som de har behov for.«

Det var Ældresagen, der havde lagt sag an mod Køge Kommune, efter at kommunen havde reduceret hjemmehjælpen til nogle ældre borgere og begrundet det med besparelser. Men kommunen har ikke overtrådt loven, har landets øverste retsinstans nu slået fast.

Dagens Gossip