Dommer forlænger fængsling af Istanbul-mistænkte

En tyrkisk domstol har søndag besluttet, at 13 formodede militante med tilknytning til Islamisk Stat fortsat skal være varetægtsfængslet. De er sat i forbindelse med angrebet på Istanbuls største lufthavn, hvor 45 personer mistede livet i slutningen af juni.

Tre af de fængslede stammer fra udlandet, oplyser det privatejede nyhedsbureau Dogan.

Ved angrebet på lufthavnen sprængte tre personer sig selv i luften, efter at de havde affyret skud uden for lufthavnens internationale ankomstterminal. To af dem detonerede deres bomber inde i terminalen, mens den sidste sprængte sig selv i luften ved indgangen.

Ifølge tyrkiske myndigheder og politikere retter efterforskningen sig mod Islamisk Stat.

- Terrororganisationen ved navn Daesh (andet navn for Islamisk Stat, red.), der brændte vores hjerter i denne hellige måned, er den største form for ondskab over for vores religion, sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i forbindelse med en ramadan-middag søndag.

- De har overhovedet ingen forbindelse til islam eller muslimer, lød det fra præsidenten.

Foruden de 45 dræbte er 49 personer fortsat i behandling for skader, som de pådrog sig under angrebet. 17 af dem er i kritisk tilstand.

To af selvmordsbomberne skulle være russere, har tyrkiske medier berettet.

En 36-årig tjetjener menes at være hjernen bag angrebet.

Den enarmede Ahmed Tsthatajev, der er eftersøgt verden over, er ifølge den britiske avis Daily Mail tidligere straffet i Sverige.

I 2008 dømtes han i Sverige for at have smuglet ammunition og kalasjnikovgeværer. Han blev standset af de svenske myndigheder i Trelleborg.

Tjetjeneren fik en fængselsdom og en udvisning for smugleri. Det blev aldrig klarlagt, hvem der skulle have haft geværerne og ammunitionen, skriver Expressen.

Ahmed Tsthatajev er veteran fra krigen i Tjetjenien.

Han blev anholdt tre gange i Europa, inden han dukkede op i den syriske by Raqqa, hovedbastion for Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip