Dommer forlænger fængsling af Istanbul-mistænkte

Skrevet af admin

04/07/2016

Dagens topnyheder

En tyrkisk domstol har søndag besluttet, at 13 formodede militante med tilknytning til Islamisk Stat fortsat skal være varetægtsfængslet. De er sat i forbindelse med angrebet på Istanbuls største lufthavn, hvor 45 personer mistede livet i slutningen af juni.

Tre af de fængslede stammer fra udlandet, oplyser det privatejede nyhedsbureau Dogan.

Ved angrebet på lufthavnen sprængte tre personer sig selv i luften, efter at de havde affyret skud uden for lufthavnens internationale ankomstterminal. To af dem detonerede deres bomber inde i terminalen, mens den sidste sprængte sig selv i luften ved indgangen.

Ifølge tyrkiske myndigheder og politikere retter efterforskningen sig mod Islamisk Stat.

- Terrororganisationen ved navn Daesh (andet navn for Islamisk Stat, red.), der brændte vores hjerter i denne hellige måned, er den største form for ondskab over for vores religion, sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i forbindelse med en ramadan-middag søndag.

- De har overhovedet ingen forbindelse til islam eller muslimer, lød det fra præsidenten.

Foruden de 45 dræbte er 49 personer fortsat i behandling for skader, som de pådrog sig under angrebet. 17 af dem er i kritisk tilstand.

To af selvmordsbomberne skulle være russere, har tyrkiske medier berettet.

En 36-årig tjetjener menes at være hjernen bag angrebet.

Den enarmede Ahmed Tsthatajev, der er eftersøgt verden over, er ifølge den britiske avis Daily Mail tidligere straffet i Sverige.

I 2008 dømtes han i Sverige for at have smuglet ammunition og kalasjnikovgeværer. Han blev standset af de svenske myndigheder i Trelleborg.

Tjetjeneren fik en fængselsdom og en udvisning for smugleri. Det blev aldrig klarlagt, hvem der skulle have haft geværerne og ammunitionen, skriver Expressen.

Ahmed Tsthatajev er veteran fra krigen i Tjetjenien.

Han blev anholdt tre gange i Europa, inden han dukkede op i den syriske by Raqqa, hovedbastion for Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters