Dommer i terrorsag vil høre beviser for lukkede døre

Skrevet af admin

22/06/2016

Dagens topnyheder

På femte måned bliver dørene holdt lukkede for offentligheden i den såkaldte Kundbysag, hvor en 16-årig pige er sigtet efter terrorparagraffen.

Det har dommer Anette Rahr Codam besluttet onsdag, hvor hun i Retten i Holbæk endnu engang skal tage stilling til, om der er tilstrækkeligt grundlag for at forlænge varetægtsfængslingen.

En 24-årig mand er også fængslet og sigtet for medvirken til pigens planer, som ifølge sigtelsen var at angribe den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle med hjemmelavede bomber.

Pigen blev anholdt i januar, hvorefter manden meldte sig selv. Begge nægter sig skyldige.

Lige siden har dørene været lukkede ved de retsmøder, hvor det vurderes, om der er grundlag for at holde de to bag lås og slå.

Anklager Kristian Kirk begyndte retsmødet onsdag med at sige, at "der ikke overraskende ligger en begæring om dørlukning".

Han henviste til sagens meget alvorlige karakter og hensynet til efterforskningen, som ville kunne forstyrres på afgørende vis, hvis vidner og andre fik kendskab til sagens beviser og detaljer. Det ville nemlig give dem lejlighed til at påvirke sagen.

- Jeg vil i dag komme med detaljerede oplysninger om sagen og dens videre forløb. Oplysningerne ville kunne skade sagen, hvis de blev offentliggjort, siger Kristian Kirk.

- Pressen vil på et senere tidspunkt få lejlighed til at få indblik i sagen, hvis den munder ud i en hovedforhandling i retten, siger han.

Med det mener han, at anklagemyndigheden, når efterforskningen er slut, skal vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltalte mod de to sigtede. Er der det, skal sagen behandles for åbne døre som en straffesag i byretten.

Selv om pressen onsdag protesterede mod dørlukningen, besluttede dommer Anette Rahr Codam at lukke dørene.

- Jeg har ikke ændret opfattelse af, hvorvidt dørene skal lukkes eller ikke lukkes. Derfor vil kendelsen gå ud på, at dørene lukkes, siger dommer Anette Rahr Codam.

Det er først beviserne mod den 24-årige mand, der skal vurderes i retten onsdag. Herefter kommer turen til den 16-årige pige.

/ritzau/