Dommer skjuler mistænkte fra Scandinavian Star-brande

Skrevet af admin

16/03/2016

Dagens topnyheder

Det er for tidligt at offentliggøre navnene på de personer, som en pensioneret skibsinspektør beskylder for at stå bag dødsbrandene på færgen Scandinavian Star.

Det fastslår en dommer onsdag eftermiddag i Københavns Byret.

Dermed imødekommer retten en anmodning fra både norsk og dansk politi, som mener, at offentliggørelse af navnene risikerer at forpurre efterforskningen af den 26 år gamle katastrofe.

- En eventuel udpegning af en gerningsmand vil kunne hindre, at vi finder ud af, hvor den person opholder sig. Der foregår en bredspektret efterforskning i mange verdensdele, siger politiadvokat Hanne Fauske fra Oslo Politi.

Hertil kommer den krænkelse, som potentielle gerningsmænd kan blive udsat for ved offentlig eksponering.

- Der er et hensyn at tage til dem, der i givet fald bliver udpeget. Særligt hvis det viser sig, at der ikke er grund til at rejse sigtelser, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi.

Anledningen til onsdagens retsmøde er, at skibsinspektør Flemming Thue Jensen efter 26 års tavshed for nylig valgte at stå frem i medierne og fortælle om sine mistanker i sagen.

Han mener, at besætningsmedlemmer med vilje saboterede skibet og startede de brande, der dræbte 159 personer.

For de norske efterforskere var oplysningen tilsyneladende ny, og derfor afhøres Thue Jensen nu ved en såkaldt indenretlig afhøring.

Det indebærer, at en dommer overværer afhøringen og dikterer svarene til retsbogen.

/ritzau/