Dommere frygter for deres sikkerhed

Skrevet af admin

04/11/2013

Dagens topnyheder

Et nyt lovforslag om at indrette en særlig sikker retssal gør ingen forskel, når det gælder den generelle sikkerhed ved domstolene - og det selv om de ansatte i stigende grad føler sig utrygge i deres daglige arbejde.

Sådan lyder kritikken fra Den Danske Dommerforening, som er skuffet over lovforslaget, fordi der er ikke afsat penge til for eksempel scannere eller ekstra vagter.

- Man efterlades desværre med et indtryk af, at der skal ske noget, før midlerne kommer, fastslår dommernes formand, Mikael Sjöberg, over for Ritzau.

Ganske vist vil justitsminister Morten Bødskov (S) indrette en særlig retssal, som skal bygges tæt på Vestre Fængsel. Her skal der afvikles retssager, når der er bekymring for sikkerheden.

Men ministeren tager ikke ordentligt hånd om den generelle sikkerhed, står der i et kritisk høringssvar fra dommerne.

Alle personalegrupper har givet udtryk for øget utryghed i deres daglige arbejde, ligesom flere har haft grimme oplevelser i konkrete episoder.

For nylig opstod der tumult og slagsmål i Retten i Glostrup, da en straffesag mod en række formodede bandemedlemmer begyndte.

Og i august brugte betjente i en retssal på Frederiksberg peberspray, da de dømte i en sag om dødsvold forsøgte at konfrontere de pårørende til offeret på en meget direkte facon.

I begge tilfælde var politiet dog i forvejen til stede i stort omfang og kunne gribe ind.

Med den nye lov får retspræsidenterne mulighed for at bestemme, at tilhørere kan visiteres. Problemet er dog, at der ikke er afsat penge til ekstra vagter eller teknik.

Hvert år beskæres budgetterne. Derfor er det "aldeles urealistisk at forestille sig, at domstolene af egne midler skulle kunne løfte denne betydelige sikkerhedsopgave," hedder det i høringssvaret.

Tværtimod sættes de enkelte retspræsidenter i et "meget ubehageligt dilemma mellem en forsvarlig afvikling af sagerne og personalets sikkerhed," skriver dommerne.

Fremover skal en retspræsident kunne hyre vagter til at tage sig af sikkerheden. Dette får kritik af Landsforeningen af Forsvarsadvokater. Kontrolopgaven bør ikke varetages af private vagtvirksomheder, mener forsvarerne.

/ritzau/