Dommere stoler ikke på to fyrede advokater

Skrevet af admin

10/11/2014

Mest læste i dag

7.000 kroner for hvert retsmøde.

Det var den pris, som et advokatfirma var villig til at betale i forbindelse med, at to advokater kunne få opgaven som forsvarere i en langvarig straffesag om økonomisk kriminalitet.

Den skriftlige aftale drejede sig om, at to advokater skulle indtræde som forsvarere midtvejs i den såkaldte Abaris-sag.

Over for Østre Landsret har de to advokater, Jeppe Stokholm og Morten Bjerregaard Nielsen, bedyret, at de intet kendte til aftalen.

Men landsretten tror ikke på dem. Det fremgår af den opsigtvækkende kendelse, som forleden førte til, at de to blev afsat - og hvor i øvrigt også en tredje forsvarer, Peter Blinkenberg, fik det røde kort.

Aftalen blev underskrevet af advokat Morten Lindegaard fra firmaet Lindegaard og Stokholm. Det skete dagen før, at de to advokater fik opgaven som forsvarere.

De tre landsdommere skriver i afgørelsen, at det "ikke er sandsynligt eller troværdigt," at advokat Lindegaard indgik aftalen uden før eller efter at orientere de to kolleger.

Stik imod deres forklaringer lægger landsretten til grund, at de var eller blev bekendt med aftalen, da de i august blev beskikket - og uden at tage afstand fra den.

Advokaterne trådte til som forsvarere på et tidspunkt, da sagen var cirka halvvejs. Den begyndte i marts i år, og dommen ventes efter i alt 61 retsmøder til marts næste år.

Men forleden blev de altså af landsretten smidt på porten med henvisning til problemer med deres habilitet.

I denne uge ventes landsretten at afgøre, om nye advokater kan træde ind i de afsattes sted. Det er muligt, at kandidater vil blive afkrævet en erklæring om deres habilitet, varsler dommerne.

Mens advokaterne Jeppe Stokholm og Morten Bjerregaard Nielsen faktisk ikke har levet op til betændte aftale og således ikke har betalt, er situationen en anden for den tredje forsvarer, Peter Blinkenberg.

Han har haft rollen som reserveforsvarer. Men til sidst indvilgede han i at betale 25.000 kroner til den hovedtiltalte i sagen, Olav Nielsen. Det skete, har Blinkenberg forklaret, fordi han følte sig udsat for stærkt pres.

Affæren ruller videre. Dels skal Nordsjællands Politi undersøge, om advokat Blinkenberg var offer for afpresning. Politikredsens talsmand, Henrik Suhr, vil ikke sige noget om sagen - bortset fra, at den er placeret i den centrale afdeling for efterforskning.

Desuden har Bagmandspolitiet rejst sigtelse mod den mand, der tog initiativ til aftalen om, at de to advokater tilsammen skulle betale 7.000 kroner pr. retsdag.

Og endelig har Advokatrådet bedt de tre advokater om en redegørelse.

/ritzau/