Domsmand faldt i søvn: Forsvarer vil have ny retssag

I november blev en nu 56-årig mand i Østre Landsret idømt fem års fængsel for vold mod og voldtægt af sine børn.

Men ifølge mandens forsvarer, advokat Karoline Døssing Normann, sad en af domsmændene og sov, da sagen blev behandlet i landsretten.

- Det var ikke kun mig, der lagde mærke til det. Også to fængselsbetjente bemærkede det, siger hun.

Hun kræver derfor, at sagen skal gå om i landsretten, og for nylig gav Procesbevillingsnævnet tilladelse til, at Højesteret kan tage stilling til, om det skal ske.

Advokaten påpeger, at store dele af sagen foregik i halvmørke med slukket lys og gardinerne trukket for, mens retten så videoafhøringer af mandens børn.

- Når domsmanden så har siddet og sovet, har han jo afgivet sin stemme på et ufuldstændigt grundlag. Dommere og domsmænd skal deltage opmærksomt i hele forløbet, understreger Karoline Døssing Normann.

Manden var tiltalt - og blev dømt for - at have voldtaget sin ældste datter tre gange, da hun var mellem otte og ti år gammel. Desuden blev han dømt for at have udøvet vold mod sine to andre børn.

I retten erkendte han vold mod børnene, men han har under hele sagen nægtet, at han skulle have voldtaget datteren.

Tre juridiske dommere og tre domsmænd skulle træffe afgørelse i sagen. Domsmænd er "almindelige" mennesker uden juridisk uddannelse.

Mens alle seks var enige om, at manden skulle dømmes for vold, så mente to dommerstemmer, at han skulle frifindes for den alvorligste anklage - nemlig at han skulle have voldtaget sin datter.

Dermed var han blot én dommerstemme fra at blive frifundet.

- Det var en meget tæt afgørelse. Hvis den havde været enstemmig, havde det ikke haft den store betydning, at domsmanden faldt i søvn, siger Karoline Døssing Normann.

- Nu håber jeg så, at vi kan få prøvet sagen med seks vågne dommere, tilføjer hun.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår Højesteret behandler sagen.

/ritzau/

Dagens Gossip