Domstol afgør om Detroit er bankerot

Så er det alvor for den tidligere industriby Detroit i Michigan i USA. Nu skal retten afgøre byens fremtid.

Lokalstyret erklærede tidligere i år byen i betalingsstandsning, da det var umuligt at overholde Detroits pensionsforpligtelser og betale for en lang række kommunale serviceydelser.

Derfor vil lokalstyret have lovens beskyttelse mod kreditorer ved at erklære sig i betalingsstandsning, mens de kommunale talknusere udarbejder en plan for, hvad Detroit nu skal gøre.

Ikke alle er tilfredse med det, så det bliver retten i Theodore Levin U.S. Courthouse i eks-bilbyen, der skal afgøre sagen. Dommeren er Steven Rhodes, og han indleder sagen onsdag.

Sagen, der kan vare i tre uger, skal egentlig blot tage stilling til et spørgsmålet: Er Detroit bankerot?

I retten vil advokater for pensionister og tidligere kommunalt ansatte kæmpe for, at Detroit stadig skal udbetale pensioner og andre goder.

De står over for advokater for bystyret, der vil overbevise retten om, at pengekassen er tom.

Detroit er i meget store problemer. Over en tredjedel af byens indbyggere lever under regeringens fattigdomsgrænse.

Der er anslået 78.000 forladte boliger i byen. Kun 40 procent af gadebelysningen virker.

I 1950, da bilproducenterne fremstillede biler til amerikanere og mange andre i Detroit, havde Detroit 1,8 millioner indbyggere.

Det var dengang.

Nu er det meste af bilproduktionen standset. Der bor blot 700.000 indbyggere. Mange af dem er arbejdsløse.

Sådan et trist scenarie betyder imidlertid ikke nødvendigvis, at byen i henhold til forbundslovene kan gå i betalingsstandsning.

Det vil blandt andet kræve, at bystyret kan overbevise dommeren om, at de har forsøgt at få ordninger med kreditorerne for at få løst problemerne med tilbagebetaling af Detroits gæld og forpligtelser på tilsammen omkring 18 milliarder dollar - 100 milliarder kroner.

Dommeren har foreløbig afsat 10 retsdage over tre uger til sagen. Advokater tæt på sagen mener dog, at der måske kan komme en afgørelse allerede i næste uge.

/ritzau/

Dagens Gossip