Domstol bifalder beslutning om dødshjælp til hjernedød

Skrevet af admin

05/06/2015

Dagens topnyheder

En livsopretholdende behandling af franskmanden Vincent Lambert, der er lam og hjernedød, kan afbrydes.

Det hedder det i en dom lørdag fra et panel af dommere ved Den europæiske menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Afgørelsen lægger sig op af en lignende afgørelse fra Frankrigs højeste forvaltningsdomstol.

Lambert blev hårdt kvæstet i en bilulykke i 2008. Hans situation har spillet en stor rolle i debatten om aktiv dødshjælp i Frankrig.

Europadomstolen har nu fastslået, at den tidligere afgørelse ikke er et brud på europæiske love. Domstolens afgørelse blev truffet med 12 stemmer mod fem.

- Det er en skandale. Vores søn er blevet dømt til døden, siger Lamberts mor om afgørelsen.

Den 38-årige Lambert ligger bevidstløs hen og har alvorlige hjerneskader. Han bliver madet intravenøst.

Efter en vurdering fra Lamberts læger og hans kone samt seks af hans otte søskende blev det besluttet at slukke for de maskiner, som holder Lambert i live. Han skal også selv tidligere have givet udtryk for, at han ikke ville holdes i live.

Hans stærkt katolske forælde og to af hans søskende modsatte sig dog beslutningen, og gik til domstolen.

Lamberts mor, Viviane, siger, at ethvert forsøg på at slukke de apparater, som holder hendes søn i live, vil være det samme som dødshjælp.

Passiv dødshjælp, hvor livsunderstøttende maskiner slukkes, blev legaliseret i 2005 i Frankrig.

Dramaet begyndte i januar sidste år, da Lamberts læger og hans kone samt flere andre besluttede at standse den intravenøse madning af patienten.

/ritzau/AFP