Domstol i USA kræver terrorerstatning af palæstinensere

Skrevet af admin

23/02/2015

Dagens topnyheder

Nævningetinget ved en domstol i New York vil have palæstinensiske myndigheder til at betale 218 millioner dollar - svarende til mere end 1,4 milliarder kroner - i erstatning til ofre og efterladte efter seks angreb, der fandt sted for mere end 10 år siden i Jerusalem.

De seks angreb dræbte i alt 33 mennesker og sårede mere end 390 andre, heriblandt også amerikanske statsborgere, mellem januar 2002 og januar 2004.

Bombeangrebene og skyderierne i Jerusalem menes at være udført af Hamas og al-Aqsa Martyrernes Brigader, som begge er på USA's terrorliste. Det skete under den anden palæstinensiske intifada mod Israel.

10 amerikanske familier havde lagt sag an med krav om erstatning, og de 12 nævninge besluttede enstemmigt, at Det Palæstinensiske Selvstyre og Den Palæstinensiske Befrielsesfront (PLO) kunne holdes ansvarlige.

Erstatningskravet kan ende med at blive endnu højere, fordi den amerikanske terrorlovgivning åbner mulighed for, at erstatninger efter terrorangreb kan tredobles.

Det er dog stadig mindre end den milliard dollar (6,6 milliarder kroner), som advokater for de oprindelige 11 familier bag søgsmålet havde krævet.

- Det er en stor dag for vores land og det er en stor dag for de, der bekæmper terror, siger en af advokaterne, Kent Yalowitz.

Dommen faldt efter en fem uger lang retssag. Det tog nævningetinget en dag at nå frem til en kendelse.

Det er yderst uvist, om Det Palæstinensiske Selvstyre og PLO er i stand til at betale.

Den palæstinensiske viceinformationsminister Mahmoud Khalifa udtrykker skuffelse over dommen og siger, at palæstinenserne vil appellere sagen og få omstødt de "grundløse" anklager.

En advokat for selvstyret siger, at den palæstinensiske ledelse ikke kan holdes ansvarlig for "vanvittige og forfærdelige" angreb, som enkeltpersoner udførte.

/ritzau/AFP