Domstol kræver svar fra Sydafrika om fredet præsident

Den Internationale Straffedomstol (ICC) kræver en forklaring fra Sydafrika på, hvorfor myndighederne ikke pågreb Sydsudans præsident, Omar Hassan al-Bashir, i juni, da han besøgte landet.

Al-Bashir, som beskyldes for krigsforbrydelser under den blodige konflikt i Darfur, deltog i en konference i Den Afrikanske Union i Sydafrika.

ICC havde udsendt en arrestordre på Omar Hassan al-Bashir, som imidlertid uden problemer kunne deltage i konferencen og efterfølgende køre i lufthavnen og flyve hjem.

Sydafrika er medlem af ICC, og landet har dermed pligt til at følge en arrestordre fra domstolen, som nu beder om svar inden 5. oktober på, hvorfor "man ikke anholdt Omar al-Bashir".

Straffedomstolen kan, hvis et medlemsland ikke overholder reglerne, sende sagen videre til domstolens ledende organ eller til FN's Sikkerhedsråd, som har grundlagt ICC.

Det er endnu uklart, om sagen får konsekvenser for det afrikanske lands medlemskab, og regeringen har erklæret, at man overvejer at melde sig ud.

Ifølge Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, undlod man at pågribe Omar Hassan al-Bashir, da han under besøget var beskyttet af diplomatisk immunitet som gæst af Den Afrikanske Union.

En talsmand for ministeriet med ansvar for sagen oplyser, at myndighederne i Sydafrika slet ikke kendte til, at en arrestordre på præsidenten var udsendt.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip