Domstol ophæver eksklusion af Le Pen fra højrefløjsparti

En af Frankrigs politiske veteraner, Jean-Marie Le Pen, der stiftede Front National, kan være på vej tilbage til sit parti, efter at hans medlemskab blev suspenderet i maj.

En domstol afgjorde torsdag, at udelukkelsen af den 86-årige Le Pen fra hans eget parti er ugyldig, og at han først bør få sit medlemskab tilbage af det parti, han selv stiftede.

- Le Pen kan fra i morgen tidlig begynde at bruge sit kontor igen og alle de midler, der var til hans rådighed, samt sidde i de udvalg som han var en del af som æresformand, siger hans advokat, Frederic Joachim, til franske medier, skriver Reuters.

Dermed risikerer striden mellem Jean-Marie Le Pen og hans datter, den nuværende partiformand Marine Le Pen, at blusse op igen.

Marine Le Pen har, siden hun overtog posten som partiformand efter sin far i 2011, forsøgt at ændre partiets profil og ikke mindst rydde ud i nogle partimedlemmers til tider åbenlyst racistiske og antisemitiske udtryk.

Derfor var det absolut ikke velset, da Jean-Marie Le Pen i en udtalelse i april bagatelliserede jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig og forsvarede Philippe Pétain, der stod i spidsen for det franske Vichy-regime under krigen og samarbejdede med Nazityskland.

Front Nationals næstformand, Florian Philippot, nedtoner betydningen af domstolens afgørelse.

- Ingen tror alligevel, at han udtaler sig på vegne af Front National længere, siger han til tv-stationen BMF.

På spørgsmålet om, hvorvidt den 86-årige partistifter fortsat har opbakning i partiet, griner Philippot og siger, at partiet samler sig om datteren, Marine Le Pen.

Næstformanden tilføjer, at der er overvejelser i partiet om at fratage Jean-Marie Le Pen titlen som æresformand.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip