Domstol skal tage stilling til Breiviks fængselsforhold

En domstol i Norge skal til marts behandle en klage fra den terrordømte Anders Behring Breivik, der slog 77 mennesker ihjel ved et angreb i Oslo og på Utøya i 2011.

I sommer indgav Breivik en stævning mod den norske stat, fordi han mener, at de forhold, han afsoner under, er i strid med menneskerettighederne.

Nu er det civile søgsmål foreløbig berammet til uge 11 næste år, det vil sige en gang i midten af marts, oplyser parterne til det norske nyhedsbureau NTB.

Den 23. oktober er der et planlægningsmøde i Oslo tingrett. Et af de spørgsmål, der skal tages stilling til er, om Breivik selv må være til stede under retssagen.

- Det er fra vores side et absolut krav, at han skal være til stede, siger hans advokat, Øystein Storrvik.

Ifølge stævningen mener Breivik, at afsoningsforholdene er i strid med flere punkter i FN's Menneskerettighedskonvention, herunder artikel 3, der handler om forbud mod tortur eller umenneskelig og nedværdigende straf.

- Restriktionerne mod ham er for strenge, særligt omkring isolationen fra andre mennesker, som har varet meget længe, siger Storrvik.

Breivik blev i 2012 idømt 21 års forvaring for at have dræbt 77 mennesker ved et bombeangreb i regeringskvarteret i Oslo og siden ved at dræbe snesevis af deltagere ved Arbeiderpartiets sommerlejr for unge på Utøya.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip