Domstol udskyder afgørelse om præsident Lulas topjob

Skrevet af admin

20/04/2016

Mest læste i dag

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, havde håbet, at landets højesteret onsdag ville støtte hendes beslutning om at udpege landets tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva som stabschef.

Men i stedet udskød den højeste brasilianske domstol afgørelsen uden at sætte en dato på, hvornår spørgsmålet atter behandles.

Dermed hænger Lula i et limbo, mens Rousseffs job hænger i en tynd tråd. Hun er truet af en rigsretssag som kan betyde, at hun kan blive tvunget til at træde tilbage inden for de kommende uger.

Et flertal i højesteretten besluttede onsdag at udskyde afgørelsen om, hvorvidt Lula kan blive stabschef, indtil retten har set nærmere på alle dokumenter i sagen.

Roussef har tilbudt Lula posten som stabschef - en kontroversiel udnævnelse, der vil give ham immunitet mod retsforfølgelse ved en almindelig domstol. I Brasilien kan ministre og politikere kun blive retsforfulgt ved højesteret.

Rousseff håber, at hun ved at gøre sin forgænger til stabschef kan redde sin regering og sit eget embede.

Lula, som havde opbakning fra omkring 80 procent af befolkningen, da hans præsidentperiode sluttede i 2011, nyder stadig høj popularitet.

Men højesteret blokerer foreløbig for udnævnelsen af Lula på grund af mistanken om, at den har til formål at beskytte ham mod retsforfølgelse i den omfattende korruptionsskandale, som det statslige olieselskab Petrobras er omdrejningspunkt for.

Lula beskyldes for at have taget imod bestikkelse i forbindelse med korruptionssagen.

Rousseff havde sat Lula i spidsen for en intensiv lobbykampagne for at overtale medlemmer af parlamentets underhus til at stemme imod at sende hende for en rigsret.

Men det hjalp ikke meget, da et bredt flertal i Underhuset søndag stemte for at indlede en rigsretssag mod hende. I næste måned ventes overhuset - Senatet - at stemme om spørgsmålet.

/ritzau/AFP